De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Conferinţa „Istorie, spiritualitate, cultură. Dialog și interactivitate” la Galați
S-a desfăşurat la Galaţi, în perioada 17-18 iunie, cea de-a 10-a ediţie a Conferinţei Internaționale „Istorie, spiritualitate, cultură. Dialog și interactivitate”. Întrunirea academică a fost organizată de Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, Centrul de studii istorice şi social-culturale est-europene şi Centrul de cercetare teologică ortodoxă interdisciplinară „Sfinții Trei Ierarhi”.
Deschiderea oficială a conferinţei a avut loc luni, 17 iunie, în Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu” din incinta Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a prof. dr. ing. Marian Barbu, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, şi a prorectorului prof. dr. Arthur Tuluș. Timp de două zile, manifestarea cu deschidere internaţională a reunit, atât în format fizic, cât şi online, prin intermediul unei platforme de teleconferinţe, cercetători ştiinţifici, personalităţi academice, cadre didactice, preoţi, istorici, sociologi, doctoranzi, masteranzi şi studenţi din România şi din alte şase ţări.
În cadrul conferinţei au fost dezbătute, într-un context ştiințific interdisciplinar, o serie de probleme sociale de actualitate din perspectivă istorică, politică şi de cooperare, filosofică, socio-culturală şi spirituală. La secţiunea „Religie şi spiritualitate” au fost susţinute referate ale teologilor participanţi la conferinţă, multe dintre acestea abordând teme cu referire la anul omagial şi comemorativ 2024. La sesiunea plenară francofonă, au participat, la invitația profesorului Daniel Gălățanu de la Facultatea de Litere, profesorul emerit Didier Guével, de la Université Sorbonne Paris Nord, profesorul Stéphane Valter de la Université Lyon 2 și membru corespondent al Académie des Sciences d’Outre-mer (Paris) și profesorul Hamdi Mlika de la Université de Kairouan, Tunisia.