În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Conferinţă la Cluj despre mitropolitul Bartolomeu Anania
Scriitorul Eugen Uricaru, invitat duminică, 27 februarie, să conferenţieze în Biserica "Sfântul Mina" din Cluj-Napoca, pe tema "Figurile de seamă ale ortodoxiei româneşti din Transilvania", a evocat rolul unic pe care arhiepiscopul şi mitropolitul Bartolomeu l-a avut în acest spaţiu. Eugen Uricaru vorbeşte despre Înalt Preasfinţitul Bartolomeu ca despre un om care a avut o viaţă foarte bogată, plină de evenimente care au marcat istoria şi îl descrie ca fiind un mare ortodox, indiferent de locul în care se afla. "Clasicii spuneau că există acei giganţi ai ştiinţei, ai istoriei, şi noi, cei de astăzi, ne căţărăm pe umerii lor ca să putem privi mai departe. Bartolomeu Anania este unul dintre aceşti giganţi, iar noi trebuie să ne străduim să ajungem pe umerii lui, să-i înţelegem opera, să înţelegem semnificaţia operei sale, ca să putem privi mai departe. El este una dintre pietrele pe care se construieşte viitorul românesc. El şi-a făcut datoria cu prisosinţă, a reuşit să pună la temelia viitorului nostru câteva lucruri extraordinare şi cred că unul dintre lucrurile pe care le-a făcut el este traducerea Sfintei Scripturi. Este o operă unică, monumentală, din două puncte de vedere: a pus la punct câteva erori care se strecuraseră în traducerile precedente, dar a mai făcut ceva, a descoperit o limbă românească extraordinară, capabilă să exprime esenţa şi imaginea tulburătoare a Sfintei Scripturi", a spus scriitorul Eugen Uricaru, conform Radio Renaşterea.
Conferinţa "Figurile de seamă ale ortodoxiei româneşti din Transilvania", susţinută duminică, face parte din ciclul de întâlniri periodice organizate de Parohia "Sfântul Mina" din Cluj-Napoca, sub genericul "De vorbă cu oameni de cultură". (Cosmina Nicoară)