În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Conferinţă la Iaşi despre „teonimul“ Iisus Hristos
În Sala de Consiliu a Academiei Române, prof. univ. dr. Eugen Munteanu de la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi, Facultatea de Litere, a susţinut joi, 29 noiembrie a.c., conferinţa cu titlul „Despre motivaţia confesională a unei inconsecvenţe ortografice: I(i)sus H(c)ristos“. Materialul prezentat de prof. Eugen Munteanu s-a bazat în mare măsura pe un studiu pe care l-a realizat în 2005 cu privire la inconsecvenţa ortografică a „teonimului“ Iisus Hristos în limba română, studiu care a fost publicat în numărul 8 al revistei „Idei în Dialog“ (august 2005). Radiografia făcută de profesorul ieşean a evidenţiat principalele variante ortografice ale „teonimului“ Iisus Hristos, întâlnite în practicile redacţional-editoriale curente. Astfel, în tipăriturile orientate către mediile ortodoxe se foloseşte „Iisus Hristos“, în scrieri „neutre“ din punct de vedere confesional - „Isus Cristos“, în texte produse de intelectuali cu formaţie umanistă predomină „Iisus Christos“, iar la edituri de prestigiu se întâlnesc toate cele trei forme menţionate mai sus - „Iisus Hristos“, „Isus Cristos“, „Iisus Christos“.
În continuare, prof. Munteanu e explicat etimologia şi sensul celor trei variante. Acest eveniment cultural s-a înscris în cadrul Conferinţelor Academiei din ciclul „Limba română şi relaţiile ei cu istoria şi cultura românilor“, organizate sub auspiciile Academiei Române. (Dragoş VLĂDESCU)