La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Conferinţă la Protoieria III Capitală
Preoţii din cadrul Protoieriei III Capitală s-au întâlnit ieri la sediul din strada Doamnei în cadrul unei conferinţe preoţeşti pe tema calendarului ortodox. Tot ieri, în aceeaşi locaţie, preoţii au putut asculta o serie de prelegeri şi despre Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu, despre ctitoriile şi stilul său specific.
Preoţii au ascultat prelegerea părintelui profesor Gheorghe Ispas de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, care a explicat care este punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la calendar, la necesitatea îndreptării şi la urmările pe care le-a avut decizia luată. "În fiecare lună, la Protoieria III, are loc câte o conferinţă culturală, iar acum am reuşit să facem două conferinţe, prima dintre ele fiind despre calendarul îndreptat. Părintele conferenţiar doctor Gheorghe Ispas de la Facultatea de Teologie a pus în lumină punctul de vedere ortodox asupra calendarului îndreptat, arătând că, pentru noi, calendarul nu este o dogmă, ci o descoperire ştiinţifică pe care o respectăm", a explicat părintele protopop Dinu Pompiliu. Prelegeri despre ctitoriile Sfântului Constantin Brâncoveanu După conferinţa pe tema calendarului ortodox, a urmat încă o conferinţă în care preoţii participanţi au avut ocazia să audă prelegerile unor profesori universitari, precum şi ale altor specialişti în domeniul istoriei despre Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu şi despre ctitoriile şi stilul său arhitectonic. La finalul întâlnirii, preoţii au avut prilejul să asculte o baladă despre marele voievod creştin şi despre martiriul său şi al familiei sale pentru dreapta credinţă. Ideea conferinţei despre Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu a venit după descoperirile făcute la universitate recent, în urma săpăturilor făcute pentru construirea unei parcări. "Această temă a fost o provocare pe care au făcut-o oamenii care se pregătesc să construiască lângă universitate o mare parcare, fără să ştie că sub strada care se află lângă universitate există ruinele unei ctitorii brâncoveneşti, prima academie românească întemeiată de Constantin Brâncoveanu peste o biserică mai veche cu hramul Sfântului Sava cel Sfinţit", a adăugat părintele protopop Dinu Pompiliu. Despre epoca brâncovenească, ctitoriile voievodului martir şi despre noutăţile introduse de marele voievod au vorbit mai mulţi specialişti în domeniu. "Este remarcabil acest domnitor prin ceea ce a făcut şi creat pentru civilizaţia românească. Şi trebuie pus în evidenţă faptul că nu a părăsit spaţiul românesc, nu a călătorit să se formeze undeva în străinătate, ci este un produs al muncii unchilor săi cantacuzini care l-au crescut în lipsa tatălui său, ucis când avea abia un an. Domnul acesta a ştiut să creeze o serie de minunăţii în domeniul arhitecturii, în domeniul picturii unde i-a îndemnat pe artiştii zugravi, a ştiut să creeze cărţi, biblioteci şi o academie domnească în Bucureşti", a explicat academicianul Radu Ştefan Vergatti. Tot în cadrul conferinţei de ieri au mai vorbit şi profesorii Panait I. Panait, Mihaela Gabriela Palade şi alţi specialişti.