Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Conferința monahului Damaschin Grigoriatul
Amfiteatrul „Buenos Aires” al Centrului de conferinţe „Auditorium Pallady” din Capitală a fost, sâmbătă, 30 martie 2019, gazda conferinței intitulate „Despre minuni și despre vrăjitorie”, susținută de schimonahul Damaschin de la Mănăstirea Grigoriu din Sfântul Munte Athos. Grec de origine, dar vorbitor de limba română de peste 40 de ani, traducător a numeroase cărți de spiritualitate românească în neo- greacă și totodată unul dintre cei mai cunoscuți misionari ortodocși pe continentul african, părintele Damaschin Grigoriatul a împărtășit sutelor de bucureșteni prezenți din bogata sa experiență de propovăduire a dreptei credințe în Republica Democrată Congo, țară cu peste 80 de milioane de locuitori.
Organizată de Asociația „Satul Brâncovenesc”, cu mijlocirea părintelui Gheorghe Oprea de la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” a Institutului Naţional de Endocrinologie „C.I. Parhon” din Capitală, conferința a fost dedicată minunilor întâmplate în ultimii ani pe continentul african și vitregiilor întâmpinate în misiune din cauza atitudinii potrivnice a primarilor localnici. Aceştia sunt, pe lângă autorități civile și militare, și autorități religioase, fiind vraci și vrăjitori cu autoritate absolută în rândul comunităților lor, încercând pe toate căile să oprească misiunea ortodoxă desfășurată de peste 45 de ani în Africa, actualmente activă în țări precum: Congo, Ghana, Burundi, Rwanda și Madagascar.
Ctitor al multor biserici și mănăstiri pe acest continent, botezător a mii de localnici, experimentat formator de clerici și cateheți aleși dintre localnici și traducător în limba swahili a nenumărate cărți de cult, printre care se numără și întreaga colecție a Mineielor, schimonahul Damaschin Grigoriatul a ajutat, cu suportul generos al Mănăstirii Grigoriu, și la ridicarea a numeroase școli, grădinițe, spitale, baptisterii și așezăminte caritabile și de cultură în sânul societății africane.
Începută și sfârșită în rugăciune, introdusă de Iulian-Liviu Drăghici, președintele asociației organizatoare, îmbogățită cu două momente muzicale în care numeroși studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București au interpretat două cântări din bogatul tezaur al muzicii bizantine, conferința s-a axat în prima parte pe prezentarea stării actuale a misiunii Ortodoxiei în Africa și a minunilor întâmplate recent în lumea africană.
Părintele Damaschin a istorisit numeroase vindecări și întâmplări minunate petrecute după citirea de către preoții ortodocși a diferite rugăciuni de tămăduire și exorcizare pentru băștinașii aflați în suferință. Conferențiarul a amintit și activitatea părintelui Cosma Grigoriatul, misionar în Africa în perioada 1978-1989, precum și a părintelui Lazăr, om cu o extraordinară râvnă misionară, convertit în chip minunat la Ortodoxie, împreună cu soția sa, din rândul neoprotestantismului foarte activ în zonă.
Cea de-a doua parte a fost introdusă printr-un scurt film documentar despre ridicarea unor noi biserici și a celor mai recente școli dintre cele peste 60 înființate în Congo în ultimii ani. Apoi părintele Damaschin a prezentat aspecte legate de practicarea actuală a credințelor tradiționale și a vrăjitoriei, larg răspândite în sânul acestor comunități, mulți dintre congolezii de astăzi purtând zilnic câte o statuetă în buzunar pentru a fi ocrotiți de duhurile idolilor celorlalți oameni cu care intră în contact.
Părintele Damaschin a răspuns la final mai multor întrebări adresate din rândul publicului, punctând totodată pașii de urmat pentru a ne feri de puterea celui viclean: constanță în rugăciunea zilnică, mărturisirea tuturor păcatelor și ascultare deplină față de duhovnic, încununate de împărtășirea deasă cu Sfintele Taine. „Vom fi judecați nu pentru că suntem păcătoși, ci pentru că nu ne-am pocăit”, a mai subliniat schimonahul Damaschin.