La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de
Conferinţa naţională dedicată artei bisericeşti s-a încheiat
Conferinţa naţională „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească”, dedicată specialiştilor în arta bisericească din întreaga ţară, de la Palatul Patriarhiei, s-a încheiat ieri. În cadrul sesiunilor celei de-a doua zile au fost prezentate prelegeri despre pictura bisericească de la Mănăstirea Tismana, icoanele împărăteşti din Transilvania, cu studiu de caz secolele XVI şi XVIII, reprezentările Sfintei Treimi în istorie, extragerea şi replantarea picturii murale în timpul operaţiilor de consolidare structurală, restaurarea hrisovului Mănăstirii Cernica. „Orice întâlnire şi orice dialog sunt benefice. Au fost atinse multe probleme, altele au rămas suspendate, însă cred că ar fi bune chiar mai multe discuţii despre iconografie, în special despre reprezentarea iconografică a Sfintei Treimi”, a precizat Gabriel Toma Chituc, pictor autorizat categoria a III-a provizorie.
Conferinţa naţională „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească” a fost organizată în zilele de 12 şi 13 mai de Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române cu scopul de a crea un spaţiu interdisciplinar, care să valorizeze contribuţiile şi experienţele participanţilor şi să le pună în dezbatere.