În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Conferinţa pastoral-misionară de toamnă în Protopopiatul Râmnicu Vâlcea
Luni, 1 noiembrie, preoţii din Protopopiatul Râmnicu Vâlcea s-au întrunit la prima conferinţă preoţească de toamnă din acest an. Evenimentul a fost găzduit de Sala de festivităţi a Seminarului Teologic "Sfântul Nicolae" din municipiu şi s-a bucurat de prezenţa Înalt Preasfinţitului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, şi a Preasfinţitului Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Conferinţa a avut ca temă "Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române" şi a fost prezidată de către PS Emilian Lovişteanul. Lucrările au început cu slujba de Te Deum, săvârşită în paraclisul seminarului de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cadrul întâlnirii, au fost prezentate două referate: "Autocefalia bisericească: unitate de credinţă şi libertate religioasă şi autocefalia în dialogul panortodox" de către părintele Emanoil Bărbuţ de la Parohia Cetăţuia I şi referatul cu tema "Consideraţii privind vechimea şi afirmarea autocefaliei româneşti de-a lungul timpului; - Recunoaşterea autocefaliei (25 aprilie 1885), confirmare a demnităţii şi prestigiului Bisericii Ortodoxe Române în cadrul Ortodoxiei universale; - Sfinţirea Sfântului şi Marelui Mir - mărturie văzută a autocefaliei bisericeşti", de către părintele Laurenţiu Bozdoc de la Parohia Bogdăneşti I. Referitor la subiectul conferinţei, PS Emilian Lovişteanul a afirmat: "Tema a fost adusă în actualitate pentru că responsabilitatea şi libertatea unei Biserici autocefale conduce şi la responsabilitatea şi libertatea preotului în parohie şi a episcopului în eparhie. Ambii trebuie să fie în comuniune cu întreaga Biserică şi responsabili faţă de Tradiţia Bisericii Ortodoxe Universale". La finalul întâlnirii, preoţii care au ieşit la pensie au primit felicitări şi aprecieri din partea celor doi ierarhi râmniceni şi au primit câte un buchet de flori în semn de respect şi preţuire. (arhid. Ioan Liviu Găman)