Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Conferinţă pastoral-misionară la Ploieşti
La Biserica „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare”, Protopopiatul Ploieşti Sud, s-a desfăşurat ieri, 7 noiembrie, Conferinţa pastoral-misionară de toamnă, la care au participat preoţii din protopopiatele Ploieşti Nord, Ploieşti Sud şi Urlaţi. Aceasta a fost prezidată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a citit în deschidere cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „2017 - Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”.
Conferinţa pastoral-misionară de toamnă de anul acesta, dedicată Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată în Biserica „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare”, Protopopiatul Ploieşti Sud, de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.
În cadrul conferinței, ierarhul a subliniat faptul că activităţile pe care Biserica Ortodoxă Română le-a desfăşurat în acest an dedicat Patriarhului Justinian şi apărătorilor Ortodoxiei în timpul regimului comunist au găsit un ecou favorabil atât în sânul clerului şi credincioşilor, cât şi în rândul unor profesori, cercetători, oameni de cultură, istorici etc. Preasfinţia Sa a explicat că în România, în timpul regimului comunist, Biserica a avut mult de suferit, însă prin inspiraţia şi purtarea de grijă a unor ierarhi şi preoţi vrednici, Biserica Ortodoxă Română a fost ocrotită în esenţa ei.
„Ne dăm seama că alegerea Patriarhului Justinian în anul 1948, în condiţiile instaurării regimului comunist în ţara noastră, a fost un act providenţial. Patriarhul Justinian a fost acuzat de multe ori că a făcut anumite compromisuri, însă acestea nu au atins nici într-un fel esenţa Bisericii. Au fost compromisuri formale, el dedicându-se unui discurs oficial, care să măgulească orgoliul celor care conduceau destinele României în perioada aceea, ca în spatele acestui discurs oficial, elegant, diplomatic, el să opună o rezistenţă puternică împreună cu ceilalţi membri ai Sfântului Sinod şi în felul acesta să salveze Biserica Ortodoxă (...). În timpul regimului comunist în România am avut chiar eparhii nou-înfiinţate, cum a fost Episcopia Alba Iuliei. Însă, în Rusia, din aproape 200 de ierarhi câţi număra Biserica la intrarea în comunism, la un moment dat mai erau în scaunele lor doar patru ierarhi. La noi nu s-a întâmplat lucrul acesta. S-au închis unele facultăţi de teologie, însă am reuşit să păstrăm două dintre ele, la Bucureşti şi la Sibiu. Şi mănăstirile au avut de suferit, însă cu multă înţelepciune această suferinţă a fost transformată într-o calitate a monahismului extraordinară. Monahismul românesc a rămas citadela de nebiruit a Bisericii noastre”, a evidenţiat Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.
După citirea mesajului Patriarhului României a luat cuvântul prof. univ. dr. George Enache (Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi), care a vorbit despre rolul providenţial pe care l-a avut Patriarhul Justinian în timpul regimului comunist. În continuare, pr. conf. dr. Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti a vorbit despre dimensiunea spirituală a rezistenţei ortodoxe în timpul regimului comunist, despre transformarea interioară şi curăţia sufletească a deţinuţilor politici. Apoi, pr. Nicolae Bordaşiu, un supravieţuitor al temniţelor comuniste, a oferit auditoriului o mărturie personală despre chinurile şi umilinţele pe care le-a suferit ca deţinut politic.
La final, toți clericii au primit mai multe volume apărute la editurile Patriarhiei sau DVD-uri realizate de TRINITAS TV.