Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Conferinţă pastoral-misionară la Ploieşti
La Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti s-a desfăşurat ieri, 9 noiembrie 2016, conferinţa pastoral-misionară de toamnă, la care au participat preoţii din protopopiatele Ploieşti Nord, Ploieşti Sud şi Urlaţi. Aceasta a fost prezidată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a citit în deschidere cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Sfântul Antim Ivireanul - tipograf misionar şi mitropolit jertfelnic”.
Conferinţa pastoral-misionară de anul acesta, dedicată Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată în Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena”, Protopopiatul Ploieşti Sud, de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, în ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. „Este o fericită coincidenţă, pentru că şi Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, care a fost Mitropolit al Pentapolei, şi Sfântul Ierarh Antim Ivireanul, căruia îi este dedicată această conferinţă, ierarhul care a fost cinstit în mod deosebit de Biserica Ortodoxă Română în acest an, au fost mari apărători ai credinţei ortodoxe şi modele de slujire a Bisericii. Şi unul şi celălalt au suferit pe nedrept: unul a sfârşit în exil, departe de locul unde era iubit de credincioşi, iar celălalt ca martir. Ambii oferă preoţilor un model strălucit de slujire a Bisericii Mântuitorului Iisus Hristos. Conferinţa i-a adunat pe aceşti preoţi misionari care adesea, în condiţii grele, slujesc cu sârg Biserica şi propovăduiesc oamenilor cuvintele vieţii veşnice, aşa cum au făcut ierarhii pomeniţi”, a evidenţiat PS Părinte Timotei Prahoveanul. În continuare, arhim. Mihail Stanciu de la Mănăstirea Antim din Capitală a prezentat referatul „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul, păstor duhovnicesc, ctitor şi filantrop”, în care a subliniat faptul că Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul a reuşit să îmbine credinţa, ştiinţa şi arta în slujirea şi slăvirea lui Dumnezeu, într-un mod aparte. „Pentru el, păstorirea sufletelor oamenilor spre mântuire era cea mai importantă lucrare a activităţii sale de păstor, îndreptarea oamenilor către Dumnezeu. De aceea, toată priceperea şi energia sa le-a pus în această conducere şi îndrumare a credincioşilor spre dobândirea vieţii veşnice. Şi după moartea lui s-a gândit ca lucrarea sa misionară şi filantropică să continue într-o mănăstire citadină, adică într-o obşte de mireni şi de monahi care să conlucreze la această vestire practică a Evangheliei Mântuitorului Hristos. El a ctitorit Mănăstirea «Tuturor Sfinţilor», rânduind ca în ea să existe o tipografie bilingvă (greacă şi română), o bibliotecă de împrumut şi o bolniţă”, ne-a declarat arhim. Mihail Stanciu.
A luat apoi cuvântul pr. prof. dr. Ioan Moldoveanu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, care a prezentat referatul intitulat „Activitatea tipografică a Sfântului Antim Ivireanul. Semnificaţiile acesteia pentru întărirea Ortodoxiei răsăritene şi pentru românizarea cultului liturgic”. „Sfântul Antim Ivireanul ca tipograf înregistrează un punct culminant în istoria tiparului, istorie de 500 de ani, el reprezentând culmea la care s-a putut ajunge şi neegalată încă 100 de ani după moartea sa. În cadrul expunerii m-am referit cu precădere la cele două coordonate pe care s-a axat această muncă teribilă a Sfântului Antim: românizarea cultului ortodox şi ajutorarea creştinilor ortodocşi străini (greci, arabi, georgieni şi chiar slavi). A publicat 63 de lucrări din care 39 au fost îngrijite şi realizate chiar de mâna lui. În timpul Sfântului Ierarh Antim înregistrăm una dintre cele mai importante lucrări ale vremii, şi anume un Molitfelnic însoţit de un Liturghier la 1706 la Râmnic. Este pentru prima dată când în Ţara Românească sau în Principate putem vorbi de Liturghia pe deplin tradusă în româneşte şi definitiv intrată în conştiinţa liturgică a neamului românesc. De asemenea, o culme au constituit-o Didahiile, reprezentând predici ale mitropolitului, de unde răzbate faptul că avem în faţă un patriot, chiar dacă era de alt neam”, a precizat pr. prof. dr. Ioan Moldoveanu.
Pr. dr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal şi directorul Publicaţiilor „Lumina” ale Patriarhiei Române, a prezentat în programul PowerPoint referatul „Tiparul bisericesc din România după 1990: misiune prin cultură şi filantropie”, în care a vorbit despre actualitatea tiparului bisericesc în Biserica Ortodoxă Română după 1990, schiţând modul în care este structurată astăzi activitatea tipografică bisericească, începând cu Institutul Biblic şi de Misiune Ortodoxă. „Am scos în evidenţă şi activitatea tipografică desfăşurată la nivelul centrelor mitropolitane şi eparhiale. Prin toate aceste activităţi tipografice, Biserica respectă tradiţia înaintaşilor de 500 de ani şi în mod special respectă testamentul spiritual, cultural şi tipografic al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. De asemenea, se deschide către societate prin misiune, prin cultură şi prin filantropie pentru că tiparul de astăzi are atât o dimensiune duhovnicească, misionară, catehetică şi culturală, cât şi una practică, deoarece din veniturile obţinute se fac eforturi în special pentru activitatea filantropică”, a evidenţiat pr. dr. Nicolae Dascălu.
În încheiere, preoţii prezenţi au vizionat un film dedicat Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, realizat de Televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române. La final, preoţii au primit cărţile: „Evanghelia slavei lui Hristos. Predici la Duminicile de peste an”, apărută la Editura BASILICA a Patriarhiei Române, lucrare semnată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi care conține predicile Preafericirii Sale publicate în săptămânalul „Lumina de duminică”, și „Sfântul Antim Ivireanul. Despre păstorirea credincioşilor”, apărută la Editura „Cuvântul vieţii” a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei.