La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Conferinţă pastoral-misionară la Protoieria Galaţi
Marţi, 18 mai, la sediul Protopopiatului Galaţi au avut loc lucrările Conferinţei pastoral-misionare pe semestrul I având ca temă de dezbatere "2010 - Anul omagial al Crezului Ortodox".
Şedinţa a fost precedată de participarea tuturor preoţilor slujitori la Sfânta Liturghie în Biserica "Sfântul Ierarh Nicolae", la care a fost prezent şi IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. La conferinţa prezidată de ierarhul locului au participat toţi preoţii din Protopopiatul Galaţi. Prezentarea subiectului a fost făcută de pr. prof. Ninel Ţugui de la Seminarul Teologic din Galaţi, care a sistematizat contextul apologetic şi misionar al veacului al IV-lea şi soluţiile pe care Biserica le-a găsit la provocările nemaiîntâlnite până atunci la adresa dreptei credinţe, în primul rând prin formularea Simbolului de credinţă în cadrul Sinoadelor ecumenice de la Niceea (325) şi Constantinopol (381). Au mai conferenţiat pr. dr. Lucian Petroaia, consilier cultural-învăţământ, şi pr. lect. dr. Gabriel Pandele, cadru didactic la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi, care au adus importante precizări de ordin istoric, liturgic şi catehetic la tema propusă. În încheierea lucrărilor, ierarhul Dunării de Jos a îndemnat pe toţi slujitorii ca, pe lângă propovăduirea şi catehizarea credincioşilor cu privire la învăţătura de credinţă a Bisericii, să contribuie la mărturisirea dreptei credinţe şi prin lucrările misionare şi activităţile social-filantropice din cadrul comunităţilor pe care le păstoresc.