În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Conferinţă pastoral-misionară pentru clericii din Prahova
Conferinţa pastoral-misionară de primăvară „2015 - Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi“ din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor a continuat ieri, 28 mai, cu sesiunea de la Ploieşti pentru clericii din judeţul Prahova. Întrunirea a fost prezidată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Potrivit tradiţiei bisericeşti, conferinţa pastoral-misionară a fost precedată de Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum, săvârşite de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la biserica Parohiei „Sfânta Vineri“ din Ploieşti. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa l-a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Vlad Roşu, pe seama Catedralei Mitropolitane „Sfântul Spiridon“ - Nou din Bucureşti.
La întrunirea pastoral-misionară din Palatul administrativ al Consiliului Judeţean Prahova au participat clericii din parohii, preoţii de caritate din spitale, cimitire, instituţii sociale, instituţii militare şi penitenciare, părinţi stareţi şi maici stareţe de la mănăstirile din judeţul Prahova.
Sesiunea a fost deschisă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, care a citit cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel intitulat „Să aducem lumină şi bucurie într-o lume confuză şi tristă - Misiunea parohiei şi mănăstirii azi“.
Primul referat al sesiunii a fost prezentat de pr. conf. dr. David Pestroiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, care a explicat necesitatea parteneriatului dintre parohii şi şcoli pentru intensificarea cooperării dintre Biserică, Familie şi Şcoală şi a enumerat activităţile ce pot fi derulate în comun. Parteneriatul parohie - şcoală, a subliniat pr. conf. dr. David Pestroiu, reprezintă „o şansă misionară actuală menită să pună în valoare rolul activ al Bisericii în societate, ca promotoare a valorilor tradiţionale pentru o educaţie complexă într-un mediu pluralist, secularizant şi globalizant“. De asemenea, părintele a mai evidenţiat rolul preotului în acest parteneriat, care, pe lângă datoria de a fi un apărător al conştiinţei naţionale şi un păstrător al tradiţiilor şi moştenirii culturale româneşti, este chemat, datorită vocaţiei sale, să conlucreze cu factorii decizionali din şcoală. „Precum spune prof. Constantin Cucoş, educaţia religioasă nu este o problemă de monopol, fie din partea laicilor, fie din partea instanţelor eclesiastice, ci de conlucrare, de completare sub aspectul competenţelor. De aceea, ne dorim ca această sinergie să se generalizeze ca o certitudine misionară actuală la nivelul tuturor structurilor didactice şi eclesiale din ţară şi din Biserica noastră“, a încheiat pr. conf. dr. David Pestroiu.
Despre rolul catehezei în misiunea Bisericii în contextul multiconfesional şi multireligios azi a vorbit pr. conf. dr. Radu Petre Mureşan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Capitală. Părintele i-a îndemnat pe slujitorii Bisericii să reflecteze sincer cu privire la situaţia duhovnicească a credincioşilor ortodocşi din societatea românească, „societate care până ieri era refractară religiei, iar astăzi este deschisă la orice formă de sincretism“. „Trebuie să recunoaştem că majoritatea enoriaşilor noştri au noţiuni firave despre învăţătura de credinţă ortodoxă şi nu cunosc conţinutul şi semnificaţia slujbelor religioase la care participă sau le ştiu trunchiat şi denaturat. Această realitate contrastează cu participarea masivă la slujbele în cadrul cărora se distribuie apă sfinţită sau ulei sfinţit, cu interesul exagerat pentru «icoanele făcătoare de minuni» sau pentru părinţii «îmbunătăţiţi», care deschid cartea sau pretind că au darul înainte-vederii. Trebuie să recunoaştem că şi noi, unii dintre slujitorii Bisericii, ne complacem în această situaţie pentru a nu pierde credincioşii. În acest context, nu este surprinzător faptul că unii credincioşi ai Bisericii noastre ajung să-şi însuşească cu uşurinţă credinţe şi practici străine de tradiţia şi duhul Ortodoxiei sau apelează la diferite pseudospiritualităţi care pretind să ofere soluţii-minune pentru viaţa şi sănătatea lor“, a precizat pr. conf. dr. Radu Petre Mureşan.
Pentru întărirea celor afirmate, părintele Mureşan a citat o anchetă sociologică din anul 2003, potrivit căreia 96% din populaţia României credea în Dumnezeu, dar numai 37% credea într-un Dumnezeu întrupat, adică în persoana Mântuitorului Iisus Hristos, în timp ce 45% credea că există un spirit, o forţă a vieţii, iar 28% din populaţie credea în reîncarnare. În faţa acestor provocări, pr. conf. dr. Mureşan a accentuat necesitatea şi importanţa catehezei misionare, care poate fi numită „Liturghie înainte de Liturghie“, datorită rolului ei de progres duhovnicesc, şi a propus înfiinţarea unui observator al religiilor la nivelul Bisericii Ortodoxe Române, al cărui rol să fie „monitorizarea, analizarea, interpretarea unitară şi pertinentă a datelor de teren în legătură cu specificul şi impactul anumitor mişcări religioase sau curente spirituale“. „O altă soluţie este să se regândească bazele întregului învăţământ teologic, astfel încât să nu mai primeze cantitatea, ci calitatea în procesul de formare a viitorilor preoţi sau profesori de religie, viitori misionari ai Bisericii“, a conchis pr. Radu Petre Mureşan.
Despre provocările misiunii sociale a parohiei în contextul actual: persoanele marginalizate social, copiii străzii, persoanele cu adicţii, bătrânii bolnavi şi singuri, victimele violenţei domestice, a vorbit pr. Ionuţ Viorel Iordăchescu, consilier eparhial la Sectorul social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. „Pentru toate aceste probleme noi sunt necesare forme actuale din partea statului, societăţii şi a tuturor actorilor sociali. Parohia, ca oglindă a instituţiei Bisericii în cadrul comunităţii, nu poate să fie indiferentă faţă de toate problemele societăţii. Biserica nu are ca atribuţie elaborarea politicilor sociale, dar poate colabora, conlucra şi mobiliza, mai ales la nivelul parohiei, energii şi resurse care pot ameliora şi rezolva aceste probleme într-o comunitate. Lucrarea filantropică a parohiei nu trebuie să se rezume şi să se considere autosuficientă prin nişte intervenţii sub formă de pomană, oferite din lucruri de prisos, ci trebuie să cuprindă acţiuni, programe sigure, care să ducă la promovarea dreptăţii şi a demnităţii persoanei umane care poartă în ea chipul lui Dumnezeu“, a spus pr. Ionuţ Viorel Iordăchescu.
Fenomenul secularizării, a subliniat arhim. Melchisedec Velnic, exarh al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi stareţ al Mănăstirii Putna, desparte pe om nu numai de Dumnezeu, de viaţa şi cultura Bisericii, ci şi de spiritualitatea şi cultura monahilor, care reprezintă un model pentru viaţa credincioşilor din lume. „Vieţuitori în mănăstiri şi vieţuitori în lume, cu toţii avem datoria să nu lăsăm să se facă între noi prăpastie. Acesta este primul şi cel mai greu pas şi prin el temelie bună realizării poruncii atotcuprinzătoare: «Să vă iubiţi unul pe altul», prin a cărui lucrare Dumnezeu ne poartă pe drumul împlinirii rostului specific al fiecăruia dintre noi“.
Una dintre cele mai serioase provocări ale misiunii parohiei şi mănăstirii azi, a subliniat conf. dr. Adrian Lemeni de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, prin prezentarea referatului „Rolul laicilor în misiunea parohiei“, este laicismul agresiv cu tendinţe anticlericaliste. Acesta îşi are izvorul în ideologiile umanist-seculariste de azi, precum neomarxismul, care au denaturat sensul termenului „laic“, punând accent pe interpretările laiciste care nu au de a face cu duhul Bisericii. De aceea, conf. dr. Adrian Lemeni a arătat că sunt necesare participarea vie a laicilor la slujirea Bisericii şi împreuna-slujire cu clerul pentru a combate tendinţele clericaliste excesive şi laicismul agresiv cu tendinţe anti-ierarhice. Pentru consolidarea şi intensificarea împreună-slujirii a clericilor şi credincioşilor laici, conf. dr. Adrian Lemeni a enumerat propuneri concrete în mai multe domenii: liturgic, educaţional-cultural, social şi comunicaţional. „O conştiinţă vie şi mărturisitoare, exprimată prin vocea laicatului şi articulată la viaţa Bisericii, ar putea avea un impact semnificativ pentru mentalitatea unei societăţi din în ce în ce mai secularizate. Prin relaţionarea Sfintei Liturghii cu învăţătura, spiritualitatea şi misiunea Bisericii, prin participarea consecventă la viaţa eclesială, fiecare credincios mirean este chemat să fie un mărturisitor viu al credinţei în Hristos, un misionar care să exprime puterea de viaţă sfinţitoare a Bisericii“, a subliniat conf. dr. Adrian Lemeni.
Referatele vor fi publicate integral în revista „Glasul Bisericii“ a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei. După susţinerea referatelor, a fost vizionat un film despre Mănăstirea Putna.