În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Conferință pe tema sfintelor icoane în București
În cadrul evenimentelor dedicate Duminicii Ortodoxiei, organizate de Parohia Icoanei din București, părintele conf. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu a fost prezent luni, 18 martie 2019, în mijlocul credincioșilor din această comunitate. Tema conferinței a fost „Icoana din sufletul nostru”, iar la final părintele Constantin Necula a răspuns întrebărilor venite din rândul ascultătorilor.
Evenimentul cultural a avut loc pe un podium special amenajat în curtea Bisericii Icoanei pentru a oferi posibilitatea tuturor credincioșilor să asculte cuvintele cunoscutului predicator. Părintele Constantin Necula a evidențiat faptul că atunci când vorbim despre icoana din sufletul nostru, vorbim despre modul în care relaționăm cu icoana Ortodoxiei din interiorul nostru. „Zilele acestea m-am gândit foarte mult la ce ar putea să vă miște către întâlnirea cu Ortodoxia și cu postul. Ortodoxia este o icoană a unei bune stări interioare, un bine care este în tine și pe care ceilalți îl văd, exact cum o icoană ne place pentru lumina care înconjoară chipul din ea. Ortodoxia este o școală a normalității, a unei cordialități foarte atente. Dumnezeu lucrează cu icoane și lucrează atent. Unii suntem apropiați de duhovnicii noștri, alții suntem apropiați de bunici, de părinți. Fiecăruia dintre noi Dumnezeu i-a vorbit într-un anumit fel. Pentru fiecare dintre noi chemarea a venit într-un fel anume și când nu a venit chemarea, a venit îndemnul, iar când nu a venit îndemnul, a venit cuvântul lui Dumnezeu către noi. De aceea, această icoană a chipului slavei lui Dumnezeu nu se poate hrăni cu acele cuvinte ale slavei umane. Nimic din ce naște invidie, ură sau răutate nu este de la Dumnezeu. Ortodoxia este și acțiune pentru că este nevoia de a sta lângă celălalt. Atunci când vorbim despre icoana din sufletul nostru, vorbim despre modul în care relaționăm cu icoana Ortodoxiei din sufletul nostru. Cea mai de preț definiție a Ortodoxiei este aceea că este o prăpastie de smerenie, peste care Duhul lui Dumnezeu plutește tot timpul și reface lumea în care trăim. De aceea, duminica viitoare este dedicată luminii necreate, pentru a pune în valoare icoana din sufletul nostru. Ne putem hrăni din unicitatea Sfântului Grigorie Palama și din lumina pe care el o descrie ca fiind necreată pentru ca icoana din adâncul sufletului nostru să ne facă părtași Ortodoxiei”, a spus părintele Constantin Necula.
De asemenea, părintele și-a exprimat bucuria de a se afla în mijlocul credincioșilor de la Biserica Icoanei și a precizat că această întâlnire a fost una a iubirii Ortodoxiei.
„A fost o întâlnire cu credincioșii care iubesc Ortodoxia și aici, la București, iubesc Biserica Icoanei, o frumoasă întâlnire între Ortodoxie și viața noastră cotidiană. Am vorbit împreună despre icoana din sufletul nostru și cât de important este sufletul nostru ca icoană a prezenței lui Dumnezeu. Suntem toți chipul slavei lui Dumnezeu măcar, deși purtăm rănile păcatelor. Din toată inima ne-am bucurat de o seară care a împlinit prezența icoanei în viața celor de la biserică”, a precizat părintele Constantin Necula.
La conferință a participat și părintele Ioan Popescu, parohul Bisericii Icoanei, care a evidențiat bucuria pe care au avut-o credincioșii participanți la manifestările cultural-religioase desfășurate cu prilejul Duminicii Ortodoxiei în Capitală.