De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Conferinţa preoţească de toamnă la Mănăstirea Bârsana
Preoţii din protopopiatele Sighet şi Vişeu, judeţul Maramureş, s-au întrunit joi, 24 octombrie, la Mănăstirea Bârsana în conferinţă de toamnă sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
Întâlnirea a debutat cu slujba Sfintei Liturghii săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi în biserica Mănăstirii Bârsana. După încheierea Sfintei Liturghii a fost oficiat un Te Deum.
Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a discutat cu preoţii prezenţi, fiind abordate subiecte referitoare la pastoraţie, legislaţie, administrare.
Titlul conferinţei, ales în conformitate cu tema Anului comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti în Patriarhia Română, a fost „Patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu - iubitori ai scrierilor patristice și postpatristice”. Conferinţa a fost susţinută de arhim. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, stareţul Mănăstirii Rohia, judeţul Maramureş.
„Fiindcă această conferinţă s-a ţinut la Mănăstirea Bârsana, am pus accentul pe sprijinul pe care l-au acordat cei doi patriarhi Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu mănăstirilor. Patriarhul Nicodim Munteanu a fost mult timp stareţ şi chiar s-a retras din scaunul de ierarh ca stareţ la Mănăstirea Neamţ, a revigorat această mănăstire, a înfiinţat un seminar monahal, a tipărit foarte multe cărţi în editura mănăstirii şi, din punct de vedere edilitar-gospodăresc, precum şi cultural, a adus un suflu nou în viaţa monahală de aici. Patriarhul Iustin Moisescu este cel care, în plin comunism, a sprijinit monahismul, atât din Moldova, ca Mitropolit al Moldovei şi Sucevei, cât şi ca Patriarh, prin felul cum a restaurat toate mănăstirile istorice din aceste ţinuturi. Cei doi patriarhi au avut o contribuţie deosebită la dezvoltarea şi promovarea monahismului din Moldova şi din Muntenia, precum şi din întreaga ţară”, a spus arhim. Macarie Motogna.