„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Conferinţă preoţească în Episcopia Tulcii
La Tulcea s-au desfăşurat miercuri, 11 noiembrie 2015, lucrările conferinţei semestriale a preoţilor din Episcopia Tulcii, dedicată Sfântului Ioan Gură de Aur și marilor păstori de suflete din eparhii. Lucrările conferinței au fost precedate de Sfânta Liturghie și de slujba de Te Deum, oficiate de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, în Biserica „Sfântul Gheorghe" din Tulcea. Conferinţa a avut loc în sala „Mihail Kogălniceanu" a Consiliului Județean Tulcea, cu participarea preoților din cele trei protopopiate ale eparhiei: Tulcea, Babadag și Niculițel. Conferința a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Episcop Visarion, care a prezentat principalele evenimente naționale și locale prilejuite de Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii.
Prelegerea cu titlul „Personalitatea Sfântului Ioan Gură de Aur și contribuția sa la definirea tezaurului liturgic și dogmatic al Sfintei Biserici” a fost susținută de pr. dr. Lucian Petroaia, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. În cadrul conferinței au fost prezentate lucrări dedicate Sfântului Ioan Gură de Aur, tipărite în limba română, începând cu secolul XIX și încheind cu ultimele apariții de la Editura BASILICA a Patriarhiei Române.
A doua parte a conferinței a fost dedicată zilei de 14 noiembrie – Ziua Dobrogei. În acest context, pr. consilier Ion Nicolae Sorin, profesor la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Casian” din Tulcea, a prezentat referatul „Ziua Dobrogei - 14 noiembrie. 137 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă". La final, prin lansarea cărții „Episcopul Nifon al Dunării de Jos", scrisă de pr. Neculai Vasile din Tulcea, a fost omagiat și unul dintre cei mai apreciați ierarhi liturghisitori și trăitori ai actului divin, care s-a îngrijit cu jertfelnicie pastorală de județele Galați, Tulcea și Constanța, în perioada 1909-1922. Cartea a apărut recent la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.