Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Conferință preoțească în Protoieria Craiova Nord, județul Dolj
Conferința preoțească de vară a clericilor din Protoieria Craiova Nord, județul Dolj, a avut loc joi, 6 iunie, și a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei. În prima parte a întâlnirii, un sobor ales de preoți a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Craiova. A doua parte a evenimentului s-a desfășurat în sala de conferințe a Centrului Preoțesc „Renașterea”.
În cuvântul de deschidere, părintele protoiereu Cimpoeru Emilian a mulțumit Părintelui Mitropolit Irineu pentru prezența în mijlocul preoților din Protoieria Craiova Nord. De asemenea, a mulțumit preoților care au dorit să participe la această conferință și a prezentat tema conferinței, dedicată Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor. În continuare, pr. Daniel Emanuel Nicola, de la Parohia Vârvoru de Sus, și pr. Marcel Răduț-Seliște, de la Parohia Ziua Crucii, au prezentat referatele despre tema anului omagial.
În cuvântul de învățătură adresat preoților, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a vorbit despre legătura dintre boală și păcat: „Când vorbim despre boală, ne aducem aminte de firea noastră omenească, neputincioasă și stăpânită încă de la naștere de aceasta, pe care strămoșul nostru Adam și-a însușit-o cu deplină știință și voință liberă. În fiecare dintre noi există există o boală sau o suferință de un anumit grad. Cei care sunt bolnavi în spitale și în casele lor sunt cuprinși de un nivel ridicat de suferință care acționează în viața și firea lor. Dar nici noi nu suntem departe de ei. Orice boală netratată în viața omului ajunge să fie un pas spre moarte. Omul trăiește aceste sentimente, dureri sau apăsări sufletești și trupești, dar toate au la origine un moment de despărțire de puterea dumnezeiască, de harul lui Dumnezeu, de energia dumnezeiască. Din punct de vedere sufletesc, boala este o realitate energetică, care nu se vede, este ceva care se simte. (...) Întorcându-ne la izvorul bolii, vedem că originea bolii este într-o suferință sufletească, adică este o îndepărtare de Dumnezeu, de Izvorul energiei. Adam greșește și se refugiază printre pomii Raiului, îndepărtându-se de Dumnezeu. De aceea, Dumnezeu îl întreabă: Adame, unde ești? Nu neapărat că Dumnezeu nu știa unde se ascunsese el, ci vrea să arate că Adam s-a îndepărat de Dumnezeu și și-a constituit prin faptele și viața sa un loc unde nu era Dumnezeu. Cu alte cuvinte, Adam și-a făcut un loc unde este suferință, întristare și suspin”.
Îndemnurile de final ale Părintelui Mitropolit Irineu au avut în vedere activitatea pastorală a preoților față de cei aflați în suferință și în păcate, amintind și de nevoia de curățenie și sfințenie personală a preotului în lupta cu păcatul și cu boala.