Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Conferinţă preoţească la Timişoara
Vineri, 22 mai, au debutat conferinţele pastoral-misionare de primăvară din Arhiepiscopia Timişoarei. La acest eveniment a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, care a binecuvântat lucrările acestei prime conferinţe preoţeşti, închinate Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi.
Conferinţele preoţeşti de primăvară din Arhiepiscopia Timişoarei au început cu întâlnirea preoţilor din cadrul Protopopiatului Timişoara I. În deschidere a fost oficiată slujba de Te Deum, la biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“ a Parohiei Iosefin, la care a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit, alături de părintele protopop Ioan Bude şi de clerici din Protopopiatul Timişoara I. Evenimentul a continuat în sala de conferinţe a parohiei situată la subsolul bisericii, unde aproximativ 50 de preoţi s-au implicat în buna desfăşurare a întâlnirii. Conferinţa dedicată Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi a fost prezidată de către Înaltpreasfinţia Sa, momentul reprezentând prima întâlnire a chiriarhului bănăţean cu preoţii de la învestitura sa în înalta demnitate de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit cu fiecare preot în parte, interesându-se despre viaţa parohiei şi necesităţile acesteia. Tema propusă a vizat aspecte importante privind misiunea Bisericii azi în societate, iar preotul Dan Dumitru Gârjoabă din Parohia Sânmihaiu Român a susţinut un referat, ce a surprins modele şi repere prin care Biserica este chemată să vestească Împărăţia lui Dumnezeu într-o lume care se depărtează tot mai mult de valorile creştine prin secularizarea constantă a societăţii de azi. Întâlnirea a fost moderată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, prin întrebări şi dezbateri pe marginea temei conferinţei. Elementele de bază ale unei misiuni autentice şi reale au fost evidenţiate de către chiriarh prin implicarea activă a preotului în parohie, care are datoria de a purta în rugăciune pe toţi credincioşii încredinţaţi lui spre păstorire, cu timp şi fără timp, de a-L descoperi pe Hristos prin fiecare Liturghie pe care o săvârşeşte şi de a căuta sfinţenia vieţii creştine prin Sfintele Taine ale Bisericii. Mai mult, în această perioadă, dintre Înălţarea Domnului şi praznicul Cinzecimii, clericii şi credincioşii sunt chemaţi la bucurie duhovnicească, posibilă doar în şi prin Duhul Sfânt, cel care S-a pogorât asupra Apostolilor în limbi „ca de foc“. Seria conferinţelor preoţeşti de primăvară din Arhiepiscopia Timişoarei va continua astăzi, 25 mai, cu întrunirea preoţilor din Protopopiatul Timişoara II.