Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Conferința preoților slujitori la penitenciare din țară
La Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” al mănăstirii prahovene Caraiman s-a desfășurat joi, 1 iulie 2021, conferința preoților din Administrația Națională a Penitenciarelor, intitulată „Lucrarea Harului și responsabilitatea libertății omului”. Cel mai important subiect de pe ordinea de zi a fost reintegrarea socială a persoanelor private de libertate. La eveniment au participat și reprezentanți ai inspectoratelor școlare și de poliție, informează TRINITAS TV.
Întâlnirea a debutat cu slujba Sfintei Liturghii săvârșită în biserica mănăstirii. La final a fost săvârșită și slujba Parastasului pentru mărturisitorii creștini din închisorile comuniste trecuți la Domnul. „La această întâlnire am vorbit despre responsabilitatea preoților de penitenciare atât pentru personalul din aceste unități, cât și pentru cei privați de libertate. Acești oameni depind de responsabilitatea noastră, de calitatea muncii noastre și de lucrarea pe care o săvârșim. Ne-am revăzut după un timp destul de îndelungat și ne-am dat seama cât de mult înseamnă să ne vedem față către față. Pentru a putea ajuta un om în evoluția lui este nevoie de apropiere, de o îmbrățișare, de un cuvânt bun și mai ales de lucrarea sfințitoare pe care o săvârșim în cadrul Sfintelor Taine”, a declarat pentru TRINITAS TV părintele Florin Smarandi, coordonatorul preoților de penitenciare.
În cadrul conferinței au fost expuse și lucrări realizate de persoane private de libertate în cadrul atelierelor ocupaționale organizate în cadrul Penitenciarului Ploiești. Tematicile au fost „Domnitori români” și „Ploieștiul de altădată”.
De asemenea, Patriarhia Română și Administrația Națională a Penitenciarelor au pus bazele unui proiect de reintegrare socială a persoanelor private de libertate. „Preotul de penitenciar are un rol foarte important de reintegrare și de cooperare cu centrele eparhiale din zona în care activează respectivele unități. Patriarhia Română este un partener strategic al Ministerului Justiției în strategia de reintegrare a persoanelor private de libertate. În această strategie, împreună cu Administrația Națională a Penitenciarelor, s-a format un grup de lucru pentru dezvoltarea unui proiect care se numește «Tabor», un proiect de reinserție socială a deținuților din penitenciare”, a spus părintele Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal coordonator la Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române.
Conferința preoților din Administrația Națională a Penitenciarelor a ajuns anul acesta la a 5-a ediție. (Andrei Butu)