De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Conferința prepascală „Chipuri și icoane de duhovnici din Munții Apuseni”
Joi, 4 aprilie 2024, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a organizat un eveniment cultural-duhovnicesc cu totul special.
Începând cu ora 18:00, în Sala Rotonda din incinta instituției de învățământ universitar, părintele arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu, titularul Catedrei de misiologie ortodoxă de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, a susținut conferința cu titlul „Chipuri și icoane de duhovnici din Munții Apuseni”. Cu acest prilej, a avut loc și lansarea cărții scrise de părintele Răzvan Brudiu, „Când nu mai ai pe cine să îmbrățișezi”, Editura Doxologia, Iași, 2023.
Manifestarea a reunit numeroși profesori, studenți și credincioși timișoreni dornici să afle amănunte despre viețuirea morală a venerabilului bătrân Iosif din Munții Apuseni, nepotul pustnicului Arsenie Praja, protagonistul acestei cărți.
În debutul evenimentului, conf. univ. dr. Daniel Lemeni a remarcat faptul că viața duhovnicească a acestui remarcabil bătrân e caracterizată de două trăsături majore ale Ortodoxiei românești, și anume echilibrul și buna-cuviință. De asemenea, profesorul a amintit faptul că bătrânul Iosif ilustrează, în mod desăvârșit, paradigma țăranului român, perfect ancorat în tradiția Ortodoxiei românești, tradiție marcată în mod profund de o spiritualitate liturgică și ascetică.
De asemenea, Simona Pleșa a oferit câteva detalii despre icoana care împodobește coperta - „Împăratul Slavei” (secolul al XIV-lea, colecția galeriei Tretyakov, Moscova) și despre ilustrațiile care apar în paginile cărții.
În continuare, arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu a susținut conferința cu titlul „Chipuri și icoane de duhovnici din Munții Apuseni”. Părintele profesor a realizat o prezentare complexă și dinamică a unor cunoscuți duhovnici din secolul XX, în special a celor care au exercitat o influență profundă asupra vieții și istoriei Mănăstirii Râmeț. De asemenea, arhid. Răzvan Brudiu a evidențiat viața duhovnicească a mai multor duhovnici care și-au pus amprenta asupra istoriei monahismului din Munții Apuseni, insistând, în mod deosebit, asupra unor figuri de excepție ale Ortodoxiei românești, și anume arhimandritul Dometie Manolache, ieromonahul Varsanufie Știrban și pustnicul Arsenie Praja.
După conferință, Corul Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara a interpretat mai multe cântece religioase specifice Postului Sfintelor Paști. Atmosfera evenimentului, marcată de bucurie și înălțare duhovnicească, a stârnit un real interes în rândul participanților.