În seara Sfintei și Marii Joi, Biserica Ortodoxă a rânduit săvârșirea unei slujbe speciale, Denia celor 12 Evanghelii, care constituie Utrenia pentru Vinerea Mare. La Catedrala Patriarhală din București,
Conferință prepascală la Timișoara
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, joi, 13 martie, începând cu ora 18:00, a debutat ciclul de conferințe prepascale organizat de către Facultatea de Litere, Istorie, Filosofie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, consacrat Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX‑lea.
Prima conferință, intitulată „Eortodromionul Sfântului Nicodim Aghioritul, călăuză în mistagogia praznicelor împărătești”, a fost susținută de teologul și filologul Ilie Stănuș și s‑a desfășurat în Sala Rotonda a instituției amintite.
Teologul a evidențiat și accentuat substratul teologic și duhovnicesc al imnografiei bisericești din slujbele săvârșite în timpul sărbătorilor împărătești, precum și cerința de a interioriza acest substrat spre înnoirea minții și străpungerii inimii. Din această perspectivă, participarea credincioșilor la slujbele bisericești, departe de a fi una sentimentală, estetică sau legalist‑tipiconală, implică, mai degrabă, înțelegerea și asimilarea lăuntrică a învățăturilor biblice și patristice prin intermediul cărora se realizează și împlinește creșterea noastră duhovnicească. De aceea, nu întâmplător s‑a remarcat că Eortodromionul Sfântului Nicodim Aghioritul constituie un bun prilej de a „rumega”, adică de a asimila lăuntric hrana tare a Sfintei Scripturi și, implicit, de a o transpune în propria noastră viață.
Conferința a suscitat un real interes în rândul participanților, motiv pentru care atmosfera evenimentului a fost marcată de un dialog extrem de viu și animat, dar și de momente aparte de bucurie și înălțare duhovnicească.