Primul Episcop ortodox român al Irlandei și Islandei, Preasfințitul Părinte Nectarie, a fost întronizat sâmbătă, 11 ianuarie 2025. Ceremonia a avut loc în biserica Parohiei „Sfântul Columba”-Dublin
Conferinţă şi binecuvântări arhiereşti în Botoşani
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la Botoşani a fost susţinută, în data de 18 martie 2015, conferinţa „Postul - temelia mântuirii“, ce l-a avut ca invitat pe Preasfinţitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul ortodox român al Europei de Nord. Manifestarea a fost organizată de Protopopiatul Botoşani şi s-a înscris în salba de conferinţe susţinută de episcopul român în Moldova, unde, pe 17 şi 19 martie 2015, a mai conferenţiat, la invitaţia ASCOR, la Iaşi şi Suceava.
Conferinţa a fost un inedit prilej pentru botoşăneni de a primi din cuvântul de folos şi slujirea arhierească îndemn pentru urcuşul Postului Mare către lumina Învierii lui Hristos. Cu această ocazie, Preasfinţitul Părinte Macarie a slujit în după-amiaza zilei de 18 martie Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfinţite la Mănăstirea Zosin, în apropierea oraşului, la invitaţia părintelui arhimandrit Teodosie Pleşca. Din soborul numeros de slujitori a făcut parte şi părintele protopop Lucian Leonte, alături de alţi stareţi şi preoţi din zonă. Momentul Dumnezeieştii Liturghii, la care au primit Sfintele Taine mulţi dintre cei prezenţi, a reprezentat baza duhovnicească de la care pleacă înţelegerea postului, după cum amintea ierarhul prezent. Paraclisul Sf. Cuv. Teodosie al Mănăstirii Zosin s-a dovedit neîncăpător pentru mulţimea credincioşilor prezenţi la această slujbă din cursul săptămânii.
Conferinţa „Postul - temelia mântuirii“ a avut loc de la ora 17:30 la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă“ din Botoşani. După criteriile organizării unui astfel de eveniment, mai întâi a fost prezentată prelegerea înaltului ierarh, bogat îmbrăcată cu valenţe practice din Sfânta Scriptură şi Filocalie, pentru ca mai apoi să urmeze sesiunea de întrebări venite din partea auditoriului, care a prelungit cu mare folos seara duhovnicească. Sfaturile şi răspunsurile Preasfinţitului Părinte Macarie au fost cât se poate de practice şi duhovniceşti, cuprinzând o mulţime de exemple din experienţa pastorală a slujitorilor români din diaspora despre valoarea postului şi mărturia lui într-o lume secularizată, despre trăirea lui Hristos în zbuciumul cotidian, despre naşterea de prunci şi naşterea în Hristos a celor care se convertesc la ortodoxie în spaţiul scandinav.
Numărul participanţilor, de aproximativ 1.500-1.600, veniţi din tot judeţul, inclusiv din oraşele Dorohoi, Săveni şi Darabani, a reprezentat o frumoasă mărturie a dragostei credincioşilor botoşăneni pentru Dumnezeu, dar şi a căutărilor personale de sporire duhovnicească. Mulţi dintre ei au mărturisit că durata conferinţei de aproximativ 3 ore a fost mult prea mică pentru bucuriile duhovniceşti transmise de ierarhul român prezent acum. Evenimentul a reunit mulţi preoţi din zona Botoşanilor, dar şi elevi ai seminarului din Botoşani, precum şi foarte mulţi elevi ai seminarului din Dorohoi, în frunte cu directorul acestei instituţii, pr. prof. Constantin Muha.
Vizite la Mănăstirea Popăuţi şi la Seminarul Teologic din Botoşani
A doua zi, pe 19 martie, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, a efectuat două vizite pastorale la Mănăstirea „Sf. Nicolae“ Popăuţi din Botoşani şi la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe“ din Botoşani. La aşezâmăntul teologic, Preasfinţia Sa a fost întâmpinat de pr. prof. Constantin Zăiceanu, directorul şcolii, şi de mai mulţi elevi. Au fost prezentate mai multe aspecte ale şcolii, începând cu activitatea grădiniţei din cadrul seminarului, unde 135 de copii preşcolari primesc, în condiţii deosebit de bune, o educaţie specifică vârstei şi valorilor spirituale ale credinţei. Mai apoi, elevii claselor a XII-a, profil Teologie Pastorală şi Patrimoniu Cultural, au avut şansa să primească binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Macarie, care le-a vorbit despre maturitatea deciziilor pe care trebuie să le ia în această perioadă, despre ascultarea de părinţi şi profesori, despre discernământul duhovnicesc care se va oglindi în sufletul lor în etapele ulterioare ale vieţii. Toţi elevii au primit ca semn de binecuvântare iconiţe cu chipurile sfinţilor ocrotitori sau cu Maica Domnului. De asemenea, Preasfinţia Sa s-a închinat în paraclisul şcolii şi a vizitat laboratorul de pictură, unde au fost prezentate o parte din lucrările care au participat la diferite competiţii, sau lucrările de atestat ale elevilor pentru obţinerea competenţelor profesionale. Preasfinţitul Părinte Macarie a însemnat în cartea de onoare a şcolii impresiile şi îndemnul de sporire în educaţia copiilor, precum şi gândurile de binecuvântare pe care le-a transmis tuturor, profesori şi elevi, ostenitori ai acestui aşezământ educaţional.
Salba de evenimente duhovniceşti prilejuite de slujirea, conferinţa şi binecuvântarea mănăstirilor şi a Seminarului Teologic din Botoşani a Preasfinţitului Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, a reprezentat un frumos popas duhovnicesc la mijlocul Postului Mare, pentru tinerii şi credincioşii acestor ţinuturi binecuvântate de Dumnezeu, îndreptându-ne permanent privirea către Hristos cel Răstignit şi Înviat, prin care primim întotdeauna de la Tatăl „toată darea cea bună şi tot darul cel desăvârşit“ (Iacov 1, 17). (Pr. prof. Daniel Dascălu)