La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Conferință științifică aniversară la Palatul Patriarhiei
Spitalul Clinic de Urgență București (SCUB) a organizat vineri, 26 aprilie, la Palatul Patriarhiei, un eveniment științific aniversar prin care a marcat împlinirea a 90 de ani de activitate în serviciul sănătății comunității. Pe lângă deschiderea oficială, care a cuprins cuvinte de bun-venit și oferirea de distincții, conferința, intitulată „Spitalul Clinic de Urgență București - 90 de ani de tradiție și excelență”, a cuprins și o serie de sesiuni în care au fost prezentate inovații și progrese în domeniul medical.
Evenimentul a debutat cu vizionarea unui film documentar în care au fost expuse istoria Spitalului Clinic de Urgență București și rolul esențial al instituției medicale în tratamentul și îngrijirea pacienților în situații de urgență.
În continuare, Andrei Bogdan Zidaru, managerul interimar al SCUB, a rostit un cuvânt de bun-venit: „Vă mulțumesc pentru că ne sunteți alături într-o zi atât de importantă. Suntem astăzi pentru a sărbători nu doar 90 de ani de istorie, ci și de tradiție și excelență în domeniul medical. Fiecare viață salvată, fiecare zâmbet readus pe fețele celor în suferință ne-au făcut mai puternici. Suntem lumină unii pentru alții și pentru aceasta vă mulțumesc”.
A urmat prof. emerit dr. Mircea Beuran, președintele Academiei de Științe Medicale, cunoscut pentru contribuția în dezvoltarea procedurilor moderne în chirurgie, care a realizat un periplu prin istoria SCUB și a dezvoltării medicinei de urgență în Capitală: „Vreau să aduc un salut tuturor colegilor profesori, membri ai Academiei de Științe Medicale sau ai Academiei Române. Spitalul de Urgență de azi nu este cel care a fost în viziunea celor care au gândit ideea de salvare, adică de a fi o unitate care să rezolve urgențele. La vremea aceea s-a vorbit foarte mult de salvarea oamenilor. A salva era un gest de urgență. Vom înțelege că ideea de urgență are 90 de ani, iar spitalul de urgență, ca instituție, are numai 65 de ani. Trebuie să sărbătorim, însă, pentru că îngemănarea aceasta ne face astăzi să fim împreună, iar această îngemănare nu este dată decât de suflul profesorilor noștri pe umerii cărora stăm și ne-am ridicat orizontul”.
Prezent la eveniment, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul sănătății, a primit din partea conducerii SCUB un trofeu aniversar, ca recunoaștere a meritelor și impactului pozitiv pe care l-a avut asupra sănătății și îngrijirii oamenilor. La rândul său, ministrul sănătății a transmis că „ceea ce se aniversează astăzi nu este vechimea, ci profesionalismul și dedicarea personalului spitalului. (…) Scopul nostru este să putem oferi servicii de sănătate de bună calitate și să-i protejăm pe cei care au nevoie de îngrijire medicală. Vă mulțumesc și mă înclin cu respect în fața profesioniștilor din cadrul acestui spital emblematic al României”.
În continuare, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a transmis mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Spitalul Clinic de Urgență «Floreasca» din București, 90 de ani de tradiție și excelență”. La final, ierarhul a oferit instituției medicale din partea Întâistătătorului Bisericii noastre Diploma Omagială 2024 - „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” cu medalie. Un trofeu aniversar a fost oferit și Patriarhului României.
Un cuvânt a fost rostit apoi și de pr. Ciprian Hangu, preot de caritate la capela SCUB.
La finalul primei părți a evenimentului au fost acordate diplome de onoare și de excelență celor care au adus contribuții semnificative în domeniul medical prin inovație, devotament, profesionalism și angajamentul în slujba comunității medicale. În cea de-a doua parte a conferinței, medici de renume ai spitalului și specialiști din mai multe domenii medicale au susținut prelegeri științifice.