De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Conferinţe de toamnă în protopopiatele Ineu şi Sebiş
Preoţii arădeni din protopopiatele Ineu şi Sebiş s-au reunit marţi, 7 octombrie, în şedinţă de lucru, în cadrul conferinţelor semestriale de toamnă. Lucrările s-au desfăşurat la Schitul „Veşmântul Maicii Domnului“ din localitatea Tămand, Protopopiatul Ineu, şi la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ a Parohiei Sebiş I.
Schitul „Veşmântul Maicii Domnului“ din localitatea Tămand, Protopopiatul Ineu, a găzduit marţi conferinţa semestrială de toamnă a preoţilor din Protopopiatul Ineu. Întrunirea a debutat cu oficierea unei slujbe de Te Deum în biserica aşezământului, în cadrul căreia au fost înălţate rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra clericilor şi credincioşilor arădeni. După slujbă, lucrările s-au desfăşurat în sala de conferinţe, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, şi a protos. Teodor Vid, consilier administrativ-bisericesc. Părintele Adrian Zaha, protopopul Ineului, a rostit cuvântul de deschidere, subliniind importanţa şi actualitatea temei anunţate. Apoi, chiriarhul a rostit şi un cuvânt de învăţătură referitor la jertfa Martirilor Brâncoveni, ca o introducere la temele ce aveau să fie dezbătute. Conferenţiar a fost preot Sorin Streulea de la Parohia Ciunteşti, iar coreferenţi au fost pr. Ioan Montoi, pr. Ştefan Groza, pr. Voicu Ivănuţ, pr. Filaret Moţco. După expunerea referatelor, protos. Teodor Vid a prezentat şi ultimele noutăţi legate de administraţia bisericească, totodată şi importanţa prezenţei la conferinţele pastorale semestriale. La final, protopopul Adrian Zaha a mulţumit ierarhului pentru părinteasca dragoste şi purtarea de grijă faţă de clerul şi poporul lui Dumnezeu din parohiile cuprinse în Protopopiatul Ineu. Conferinţa s-a încheiat cu o agapă frăţească. La întoarcere, chiriarhul a vizitat şantierul de la Parohia Traian-Ineu, biserica de la spitalul din Ineu şi şantierul de la biserica din Sântana II.
Conferinţa preoţilor din Protopopiatul Sebiş
Tot marţi, 7 octombrie, în biserica Parohiei Sebiş I, s-a desfăşurat şi conferinţa preoţească de toamnă a preoţilor din cadrul Protopopiatului Sebiş. După oficierea slujbei de Te Deum, pr. Alexandru Botea, protopopul Sebişului, a deschis sesiunea cu un cuvânt introductiv legat de tema conferinţei dedicate Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Conferinţa a fost prezidată de părintele Gabriel Mariş, consilier social, ca delegat al Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Referatul principal al conferinţei a fost susţinut de preotul Nicolae Briciu, de la Parohia Hălmăgel, iar coreferenţi au fost: pr. Mihai Boca, de la Parohia Honţişor, pr. Ioan Vesa, de la Parohia Moneasa, pr. Alexa Birău, de la Parohia Joia Mare, şi pr. Lucian Ştefănuţ, de la Parohia Mădrigeşti. Tema conferinţei, dezbătută cu mult interes, a adus informaţie utilă, a scos în evidenţă activităţi cu rezultate demne de urmat. Referatul principal cu tema „Sfinţii Martiri Brâncoveni, model de jertfă prin suferinţă“, foarte bine întocmit, a atins toate aspectele vieţii domnitorului Constantin Brâncoveanu. Coreferenţii au evidenţiat faptul că „domnitorul este un exemplu nu atât pentru oamenii simpli, cât pentru domnii care ne conduc. Este un exemplu în care vedem că un domnitor nu cedează la nimic, asemenea Mântuitorului“ (Pr. Mihai Boca). S-a accentuat de asemenea şi faptul că domnitorul a ştiut să menţină un echilibru în politică, „în vremuri tulburi, a ştiut să păstreze cumpăna şi echilibrul“ (Pr. Ioan Vesa). S-a amintit, de asemenea, despre mijloacele diplomatice pe care le-a folosit domnitorul Brâncoveanu. În partea a doua a conferinţei, la aspectele social-administrative, pr. Gabriel Mariş, consilierul social al arhiepiscopiei, a mulţumit preoţilor pentru deosebita organizare a acestui protopopiat în „Colecta Oltenia“, aducându-le şi mulţumirile sinistraţilor din judeţele afectate, în special ale celor din Protopopiatul Horezu, în cadrul căruia se află şi mănăstirea cu acelaşi nume, ctitorie a domnitorului Brâncoveanu. Tot în cadrul conferinţei au fost împărţite diplomele şi premiile copiilor participanţi la Concursul „Ortodoxia în culori“, din parohiile implicate. Preoţii au fost îndrumaţi spre o mai mare acţiune social-educativă cu tinerii din parohiile păstorite prin participarea şi iniţierea de programe sociale specifice acestora. Copiii trebuie crescuţi de părintele lor în dragostea de Biserică, în credinţa ortodoxă strămoşească, având exemple copiii domnitorului Constantin Brâncoveanu. S-a amintit de asemenea despre activitatea socio-medicală desfăşurată în urmă cu câteva săptămâni la Dispensarul medical „Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon“ din cadrul Parohiei Zimbru. Alte aspecte discutate au vizat difuzarea de carte şi obiecte religioase.