În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Conferinţe despre viaţa de familie, la Cluj-Napoca
Organizaţia Creştină „Agape“ din Cluj-Napoca pregăteşte mai multe conferinţe despre familie, manifestări ce vor avea loc în mai multe oraşe din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. Prima conferinţă are loc astăzi, 20 noiembrie, de la orele 19.00, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. Invitatul organizaţiei menţionate este pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Conferinţa din această seară se bucură de prezenţa şi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Evenimentul continuă un amplu proiect al organizaţiei clujene de a pune în discuţie provocările vieţii de familie, în contextul unei societăţi din ce în ce mai îndepărtate de preceptele creştine. Conferinţa din această seară este intitulată „Societatea de astăzi. O lume fără familie?“ şi va dezbate problemele din contextul actual în care familia creştină îşi păstrează identitatea şi oferă un model de vieţuire. Pornind de la ideea că familia este celula de bază a societăţii şi de la contextul în care aceasta este tot mai mult agresată de noile tendinţe ale lumii contemporane, membrii Organizaţiei Creştine „Agape“, cu sediul în Cluj-Napoca, au demarat proiectul dezbaterilor despre viaţa de familie în urmă cu doi ani. Proiectul a fost implementat în mai multe parohii clujene, iar rezultatele sunt pozitive.
„Am constatat că este un interes real din partea credincioşilor. Avem un chestionar de evaluare pe care îl distribuim de fiecare dată celor care participă la întâlniri. În majoritatea acestor chestionare, participanţii şi-au exprimat dorinţa ca aceste întâlniri să se repete. Din perspectiva feedback-ului pe care îl avem de la participanţi, noi am considerat că trebuie să continuăm acest proiect“, a spus coordonatorul de programe din cadrul organizaţiei, Mihai Coste.
„Un semnal de alarmă“
Membrii organizaţiei îşi propun ca, prin conferinţele şi dezbaterile din perioada următoare, să continue campania pentru promovarea unei familii creştine reuşite, într-un mod chiar mai amplu decât până acum. Pe lângă dezbaterile despre viaţa de familie organizate în parohiile clujene, ei vor organiza regulat şi conferinţe pe tema familiei, asemănătoare cu cea din această seară, la care vor fi invitaţi preoţi şi cadre didactice pentru a le împărtăşi participanţilor din experienţa lor pastorală şi didactică. Conferinţa de la Cluj-Napoca va fi urmată de alte întâlniri, organizate pe viitor şi în alte localităţi din Arhiepiscopia Clujului
„Conferinţa vine să tragă un semnal de alarmă societăţii noastre în care familia, în înţelesul ei creştin, se pare că este pe cale de dispariţie. Dispărând familia, ca celulă de bază a societăţii, va dispărea însăşi raţiunea ei de a fi, adică a societăţii, dar şi a omului ca fiinţă comunitară. Efortul de a ne opune înlocuirii familiei cu surogate de familie aşa cum se încearcă astăzi de către mulţi, trebuie să însemne misiunea noastră bună, mai provocatoare ca oricând“, a spus părintele profesor Stelian Tofană.