De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Conferinţe la Centrul de studii martirologice, Aiud
La Centrul de studii martirologice din Aiud (Râpa Robilor), judeţul Alba, s-au desfăşurat conferinţele susţinute de Dan Puric şi Sorin Lavric, care au prezentat temele „Portretul prigonitului“ şi „Portretul prigonitorului“. Evenimentul se înscrie în ciclul de manifestări dedicat Anului Omagial Euharistic şi Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română.
Manifestarea a fost precedată de slujba de Te Deum, oficiată de Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, alături de un sobor de preoţi.
Cu această ocazie, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „În Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, gândurile noastre se îndreaptă spre martirii biruitori şi spre eroii creştinătăţii. Ei şi-au mărturisit credinţa lor în Hristos cu demnitate şi jertfelnicie, spălându-se în sângele lor spre «o curată şi frumoasă curăţire a sufletului», cum zice Sfântul Ioan Gură de Aur. La Aiud, în timpul regimului comunist, ostil Bisericii creştine, mulţi români au dat dovadă de iubire jertfelnică pentru Dumnezeu. Comemorându-i aici, lângă osemintele lor, suntem conştienţi că trebuie să-L mărturisim pe Hristos în viaţa noastră, chiar cu preţul unor suferinţe şi sacrificii grele“.
Evenimentul a cuprins şi o serie de lansări de carte. Au fost prezentate volumele: „Drumul crucii“, de Aurel State; „Martirii poliţiei române. Distrugerea poliţiei sub regimul comunist“, de Florin Şinca; „Arhitecţi români şi detenţia politică 1944-1964“, de Vlad Mitric Ciupe.
Invitaţii speciali ai acestui eveniment au fost pr. prof. dr. Georgios Metallinos de la Universitatea din Atena şi prof. Dimitrios Tselenghidis de la Universitatea din Tesalonic.
Conferinţa s-a adresat unui public variat, constând în clerici şi laici, interesaţi de fenomenul martirajului din temniţele comuniste. Evenimentul se înscrie în ciclul de manifestări dedicat Anului omagial euharistic şi Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, care se derulează în anul 2014, la nivelul întregii Patriarhii Ortodoxe Române.