IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Conferințe pastorale ale preoților prahoveni
Preoții de la parohiile Protoieriei Câmpina a Arhiepiscopiei Bucureștilor s-au întrunit în zilele de 7 și 8 mai la Mănăstirea Caraiman, județul Prahova. Tema conferinței a fost dedicată unității și diversității în cultul și pastorația Bisericii Ortodoxe, iar conferențiar a fost pr. asist. dr. Silviu Tudose, de la Facultatea de Teologie din București. Tot la Mănăstirea Caraiman, luni, 7 mai, preoții din Protoieria Ploiești Nord s-au întrunit în ședință.
Întrunirea preoților din cele șase cercuri pastoral-misionare ale Protoieriei Câmpina a debutat cu Sfânta Liturghie, săvârșită de un sobor de preoți în biserica Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci”-Caraiman. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Petru Moga.
Sesiunea conferinței preoților din Protoieria Câmpina, care a avut loc la demisolul locașului de cult, a fost deschisă de părintele protopop Grigore Melnic, care a subliniat importanța întrunirii pentru viața duhovnicească a preoților, cât și pentru lucrarea pastoral-misionară din parohie. În continuare, pr. asist. dr. Silviu Tudose, de la Facultatea „Justinian Patriarhul” din București, a susținut prelegerea intitulată „Unitate și diversitate în cultul și pastorația Bisericii Ortodoxe”, prin intermediul căreia au fost prezentate aspecte generale despre cultul Bisericii Ortodoxe. De asemenea, părintele Silviu Tudose a reliefat importanța conștientizării de către preot a cultului liturgic pentru sporirea trăirii duhovnicești a preotului. „Am încercat să expun câteva lucruri legate de ceea ce înseamnă cultul Bisericii în general și cum a evoluat, cât de viu ar trebui să fie, necantonat numai în trecut, ci având și lucruri care să țină de creativitate și diversitate, dar care să nu anuleze unitatea. Astfel, am ales ca studiu de caz rânduielile legate de nașterea omului, pe care le-am prezentat istoric, dar și din punct de vedere practic, pentru ca întâlnirea noastră să nască întrebări legate de însemnătatea lor, momentul în care le săvârșim și de efectul pastoral, pe care îl dorim cât mai mare atunci când ele sunt săvârșite. În partea a doua a întâlnirii, am dialogat cu preoții; unii dintre ei au simțit nevoia să facă anumite precizări, care au fost bine-venite; alții au adresat și câteva întrebări la care eu, părintele protopop și ceilalți preoți am încercat să răspundem, fără a oferi neapărat niște soluții unic valabile, ci din dorința de a contribui la unitatea, la mărturisirea corectă și vie a Dumnezeului Celui viu”, a precizat pr. asist. dr. Silviu Tudose.
Conferința a cuprins și ședința administrativă, care a avut loc în după-amiaza zilei de 7 mai. Au fost prezenți, de la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pr. Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului administrativ-bisericesc; pr. George Lepădatu, consilier eparhial în cadrul Sectorului economic-financiar; pr. Costinel Ailioaiei, consilier eparhial în cadrul Sectorului cimitire, monumente și servicii funerare. „O dată pe an avem tradiția reunirii celor șase cercuri pastorale, iar anul acesta am avut bucuria de a avea în mijlocul nostru un prieten drag nouă, originar din această zonă, și anume pe părintele Silviu Tudose. În cadrul ședinței, părintele ne-a reamintit printr-un cuvânt viu normele liturgice și de învățătură creștină și, de aceea, sperăm ca Bunul Dumnezeu să ne lumineze ca să ducem și credincioșilor noștri din parohii aceste învățături pe care ni le-am reamintit sau acele exemple practice pe care le-am primit”, a spus pr. Grigore Melnic, protoiereu al Protopopiatului Câmpina. În Protoieria Câmpina sunt 70 de parohii, cu aproximativ 100 de preoți slujitori.
Tot la Mănăstirea Caraiman, preoții și diaconii de la parohiile Protoieriei Ploiești Nord s-au întrunit în ședință de lucru luni, 7 mai. În cadrul ședinței preoțești, pr. prof. dr. Mihail Săsăujan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, a susținut referatul intitulat „2018 – Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”. Conferința pastoral-misionară, condusă de pr. protopop Adrian Matei, a fost precedată de Sfânta Liturghie.