Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Conferinţe preoţeşti în Arhiepiscopia Timişoarei
Luni, 15 octombrie, au debutat conferinţele preoţeşti de toamnă în Arhiepiscopia Timişoarei. Prima conferinţă s-a desfăşurat în sala de festivităţi a sediului Protopopiatului Timişoara I, sub preşedinţia Preasfinţitului Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. La întâlnire a fost prezent arhid. Cristian Constantin, consilier economic la Centrul eparhial, moderatorul discuţiilor, şi părintele protopop Ioan Bude de la acest protopopiat. În conformitate cu prevederile Sfântului Sinod, această conferinţă, a doua din acest an, tratează tema "Lucrarea pastorală a Bisericii şi a slujitorilor ei pentru îngrijirea bolnavilor". Conferinţa a fost precedată de un Te Deum oficat în biserica cu hramul "Naşterea Maicii Domnului" a Parohiei Timişoara-Iosefin, în cadrul căruia preotul Ovidiu Cucec, de la Parohia Utvin, a rostit predica la Duminica a 23-a după Rusalii. Referatul conferinţei a fost susţinut de către pr. Emanoil Petrulescu de la Parohia Freidorf din Timişoara. În cadrul acestuia a fost prezentată problema suferinţei din punct de vedere creştin, iar în mod special pastoraţia muribunzilor, un subiect delicat adus în atenţia preoţilor pentru dezbatere. În partea a doua a conferinţei a fost analizată colaborarea dintre preot şi profesorul de religie, precum şi alte probleme administrative.
"În cadrul conferinţei au fost tratate aspecte privind necesitatea ajutorării bolnavilor pentru ca aceştia să-şi înţeleagă suferinţa într-un mod creştin. În acest sens, s-a arătat că nu putem să-L urmăm pe Hristos decât dacă ne înţelegem crucea prin Crucea lui Hristos. Referatul s-a axat pe o temă specială, şi anume pastoraţia cazurilor extreme, a celor care nu mai au nici o şansă, a muribunzilor. Este o problemă delicată, care necesită din partea preoţilor mult tact pastoral, o cunoaştere a omului şi o cunoaştere a ştiinţelor de azi. Pe baza acestei teme au fost luări de cuvânt privind modul cum îi ajutăm pe bolnavi, ce forme instituţionale are Biserica pentru a-i ajuta pe aceştia, cum se implică consiliile parohiale, comitetele parohiale în a oferi un sprijin celor care sunt săraci, bolnavi sau pe patul de moarte. Au fost multe păreri, opinii privind teologia bolii, însă oricare ar fi ele, preoţii, cu timp şi fără timp, trebuie să fie o mărturie că Biserica lui Hristos este vie şi lucrătoare, ajutând orice mădular al ei aflat în suferinţă", a precizat pr. Ioan Bude, protopop de Timişoara I. Seria de conferinţe a continuat marţi, 16 octombrie, la Timişoara, cu întrunirea preoţilor din Protopopiatul Timişoara II, şi se va derula în zilele următoare şi în celelalte protopopiate, după cum urmează: Protopopiatul Sânnicolau Mare: 17 octombrie, Protopopiatul Făget: 18 octombrie, Protopopiatul Lugoj: 19 octombrie şi Protopopiatul Deta în data de 23 octombrie.