În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Conferinţele preoţeşti din Arhiepiscopia Iaşilor au debutat la Durău
La Centrul cultural-pastoral "Sfântul Daniil Sihastrul" - Durău a debutat duminică seara seria conferinţelor preoţeşti din acest an cu titlul "Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei şi viaţa de familie". Ieri dimineaţă, Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica "Buna Vestire" a Mănăstirii Durău. La prima serie a întrunirilor, organizată de Sectorul de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, au participat preoţi din Protopopiatul Iaşi I.
În debutul deschiderii oficiale a conferinţei, Înalt Preasfinţitul Teofan a adresat un cuvânt de binecuvântare în care a explicat că "prin Taina Sfântului Botez şi prin toate celelalte izvoare de har ale Bisericii, Mântuitorul Hristos - Cuvântul vieţii veşnice devine prezenţă în inima fiecărui creştin, ca o potenţialitate care aşteaptă să se dezvolte". "Creştinul, fiind membru al preoţiei universale, primeşte responsabilitatea păstrării, cunoaşterii, trăirii şi mărturisirii Cuvântului vieţii veşnice, despre care face pomenire Evanghelia de astăzi (n.r., ieri). Pentru preoţi, responsabilitatea primirii şi mărturisirii Cuvântului vieţii veşnice este mult mai mare. Pentru preoţi, Cuvântul vieţii veşnice ar trebui să fie un dat pe care îl cunoaştem şi îl mărturisim după propria putere. Consider că a fost inspirat gândul ca anul acesta să fie chemată conştiinţa ortodoxă din ţară să se aplece asupra familiei. Nu poţi vorbi de familie dacă nu faci referire la Taina Sfântului Botez şi la Taina Sfintei Cununii", a subliniat IPS Teofan. În continuare, pr. Toma Gradinaciuc, de la Parohia "Sfântul Apostol Toma" din cartierul ieşean Alexandru cel Bun, a susţinut referatul cu tema "Taina Sfântului Botez - provocări pastorale actuale". Pe parcursul zilei de ieri au avut loc patru sesiuni de ateliere care au cuprins prezentări în plen. Întrunirea primei serii de preoţi se va încheia astăzi, la prânz, cu ultimele două sesiuni, care sunt axate pe concluzii ale discuţiilor.