De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Conferinţele preoţeşti din Arhiepiscopia Sibiului, la final
Seria conferinţelor preoţeşti de primăvară din Arhiepiscopia Sibiului s-a încheiat ieri, 5 iunie, cu întâlnirea preoţilor din cele cinci protopopiate ale judeţului Sibiu, în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“. Conferinţa a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
În prezidiu, alături de IPS Mitropolit Laurenţiu s-au aflat Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, vicarul-administrativ al eparhiei, pr. Ilarie Benchea, şi consilierul cultural, pr. Savu Popa. Tema întâlnirii a fost cea stabilită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în programul cadru, şi anume Taina Spovedaniei şi Euharistia. La conferinţă au fost prezenţi şi cei cinci protopopi ai protoieriilor Sibiu, Mediaş, Avrig, Sălişte şi Agnita.
În debutul conferinţei, IPS Mitropolit Laurenţiu a punctat câteva dintre problemele pastorale actuale din comunităţi, legate mai ales de accesul credincioşilor la Sfânta Spovedanie şi la Sfânta Împărtăşanie.
„Sfânta Euharistie este o pregustare a bunătăţilor pe care le vom primi în mod deplin, dacă vom fi vrednici, în Împărăţia Cerurilor. Euharistia este o pregustare a darurilor pe care ni le oferă Masa Împărăţiei şi, de aceea, pregustarea se oferă tocmai la Masa Împărăţiei, pe care o actualizăm la fiecare Sfântă Liturghie. Putem vorbi despre cele două Sfinte Taine toată viaţa noastră şi nu vom epuiza niciodată elementele care ţin de importanţa covârşitoare a acestora. Spovedania este o pregătire continuă, pentru că există o terapie care uneşte cele două întâlniri, de la o spovedanie la alta, o perioadă de pregătire şi de tratament pentru oricine“, a spus ierarhul.
Experienţa pastorală
Au urmat cele cinci referate elaborate de preoţi din cele cinci protopopiate, abordând tema din punct de vedere dogmatic, biblic, pastoral-misionar şi interconfesional.
„Tema conferinţei a fost tratată din perspectiva experienţei pastorale pe care fiecare preot o are în parohia încredinţată. S-au discutat foarte multe aspecte de ordin practic şi liturgic, pentru că nevoile pastorale ne determină să actualizăm mereu aceste teme deosebit de importante pentru viaţa comunităţilor“, ne-a spus consilierul cultural de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Savu Popa. La aceeaşi întâlnire, preoţilor li s-au prezentat ultimele apariţii de la Editura „Andreiana“ a Arhiepiscopiei Sibiului, între care amintim opera integrală a părintelui Ene Branişte.