„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din București miercuri, 25 decembrie 2024. Credincioșii sosiți pentru a se împărtăși din bogatele daruri duhovnicești ale acestei slăvite sărbători s-au rugat la Sfânta Liturghie săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi.
Conflictul dintre musulmani şi creştini atinge cote alarmante în Egipt
Mii de creştini egipteni au manifestat la Cairo, după incendierea unei biserici din guvernoratul Assuan, din sudul ţării, cerând demisia guvernatorului provinciei, relatează AFP, potrivit Mediafax. Biserica a fost distrusă după ce guvernatorul Mostafa el-Sayyed a afirmat că aceasta a fost construită fără aprobarea autorităţilor, iar declaraţiile lui au provocat furia unor grupuri de tineri musulmani, care au incendiat edificiul. Copţii, care reprezintă între 6% şi 10% din populaţia Egiptului, se consideră discriminaţi într-o societate majoritar musulmană şi au fost vizaţi de mai multe atentate în ultima perioadă. Un vârf al conflictului a fost duminică, atunci când 24 de persoane au fost ucise şi cel puţin 200 au fost rănite în ciocnirile care au însoţit o demonstraţie a creştinilor copţi în centrul oraşului Cairo, potrivit unui raport al Departamentului de Sănătate. Creştinii copţi din Egipt, care alcătuiesc aproximativ 10% din populaţie, acuză consiliul militar al ţării că este prea indulgent cu autorii unui şir de atacuri anticreştine. Canalul tv de stat a relatat că protestatarii au atacat cu pietre forţele de ordine şi a citat martori care afirmau că manifestanţii sunt înarmaţi. Ulterior, televiziunea de stat a afirmat că forţele de ordine au deschis foc de avertisment şi au recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea.
Potrivit portalului doxologia.ro, tensiunile crescânde între islam şi creştinătate au determinat o imigrare masivă a creştinilor din Egipt. Aproximativ 100.000 de creştini au fugit din Egipt din martie 2011, fapt care a afectat diversitatea demografică şi stabilitatea economică a ţării, arată portalul creştin christianpost.com. Un raport asupra imigraţiei, realizat de de Uniunea Egipteană pentru Drepturile Omului (EUHRO), concluzionează că principala arteră a conflictului este tensiunea dintre o sectă musulmană, Salafiţii, şi creştinii copţi din Egipt. Creştinii fug şi din alte ţări din Orientul Mijlociu, inclusiv din Irak şi Palestina. Astfel, populaţia creştină a Libanului a scăzut de la 75% la 32%.