În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Congres internaţional la Constanţa dedicat Edictului de la Milan
Peste 30 de personalităţi ale lumii universitar-academice din Polonia, Georgia, Bulgaria, Italia, Iran, SUA, dar şi reprezentanţi ai Corpului Diplomatic acreditaţi la Bucureşti (ambasadori ai Iranului, Palestinei şi Iordaniei) şi ai Clubului de presă româno-arab participă, în perioada 10-12 octombrie, la lucrările Congresului „Edictul de la Milan şi libertatea religioasă“ ce se desfăşoară la Constanţa. „Scopul evenimentului a fost de a trezi interesul a numeroşi specialişti de reputaţie internaţională, cu o pregătire şi orientare ştiinţifică inter- şi pluridisciplinare în teologie, istorie, politologie, drept, sociologie, filosofie ş.a., care prin lucrările lor ştiinţifice să aducă o certă contribuţie la sporirea cunoaşterii statutului juridic al acestui edict şi la impactul său fericit asupra afirmării şi respectării uneia dintre libertăţile fundamentale ale omului, şi anume, libertatea religioasă. Fără îndoială, o asemenea manifestare ştiinţifică, cu un caracter eminamente internaţional, va aduce un plus de afirmare şi de imagine nu numai cetăţii tomitane şi Universităţii ovidiene, ci şi şcolii româneşti de studii şi cercetare în domenii inter- şi pluridisciplinare“, a precizat pr. prof. dr. Nicolae V. Dură, directorul Centrului de studii şi cercetări religioase şi juridico-canonice al celor trei religii monoteiste al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa (CMR).
Astăzi, 12 octombrie, participanţii la congres continuă itinerarul început ieri, 11 octombrie, pe la vestigiile, mărturiile arheologice şi aşezămintele monahale dobrogene care atestă vechimea creştinismului, dar şi impactul benefic al Edictului de la Milan la nord de Dunăre. Congresul internaţional a fost organizat de către CMR în parteneriat cu Universitatea din Silesia, Universitatea Pontificală „Ioan Paul al II-lea“ din Cracovia, ambele din Polonia, şi Universitatea „Ivane Javakhishvili“ din Tbilisi (Georgia).