La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Congresul internaţional teologic s-a încheiat
La Centrul naţional pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae“ al Patriarhiei Române din Bucureşti s-a încheiat ieri Congresul internaţional de teologie dedicat Sfintelor Taine ale Spovedaniei şi Împărtăşaniei. După prezentarea ultimelor comunicări ştiinţifice au fost conturate concluziile generale ale congresului, care şi-a propus să ofere o viziune pastoral-misionară şi teologică asupra acestor Sfinte Taine foarte importante pentru omul contemporan.
Congresul internaţional de teologie „Sensurile şi importanţa Sfintei Taine a Spovedaniei şi ale Sfintei Taine a Împărtăşaniei în teologia, spiritualitatea şi misiunea ortodoxă contemporană“ a reunit la Bucureşti, timp de două zile, 6 şi 7 octombrie, un număr important de ierarhi din ţară şi străinătate, profesori de teologie şi specialişti din România, Rusia, Grecia, Serbia şi Statele Unite ale Americii, care au prezentat diferite aspecte ale celor două Taine ale Bisericii Ortodoxe. Ieri, în ultima zi a manifestării, au avut loc sesiunile a cincea şi a şasea de comunicări în care au prezentat referate: Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei; pr. prof. Augoustidis Adamantios, Facultatea de Teologie a Universităţii din Atena; pr. prof. Dumitru Megheşan, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea; pr. lect. Gheorghe Holbea, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, pr. prof. Valer Bel, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, pr. prof. Cristinel Ioja, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad. De asemenea, în cadrul sesiunii a cincea a fost citit şi referatul Înaltpreasfinţitului Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord.
„Pe parcursul lucrărilor, atât prin referate, cât şi prin dezbaterile care au fost purtate, s-a subliniat necesitatea asumării unei perspective cât mai vii, cât mai eclesiale, asupra Sfintelor Taine ale Spovedaniei şi Împărtăşaniei. Consider că este relevantă această manieră de a aborda tematica propusă la congres, care a fost, până la urmă, o mărturie eclesială, întrucât trăim într-o lume unde constatăm prezenţa unor tendinţe de tip magic, secularizante în viaţa Bisericii. Sunt unii credincioşi care se raportează bunăoară şi la Sfânta Euharistie într-un mod magic. Aceasta este absolutizată şi văzută ca o realitate detaşată de trupul şi viaţa Bisericii şi de persoana Mântuitorului Iisus Hristos. Există riscul de a privatiza aceste Sfinte Taine, relevante pentru noi, şi de a le asuma ca performanţe individualiste. Trebuie evitată o raportare de tip magic şi individualist în care nu mai există nici un efort al credinciosului şi mai ales o legătură cu viaţa comunităţii. S-a subliniat că atât Taina Spovedaniei, cât şi Taina Sfintei Euharistii sunt Taine ale Bisericii, sunt împărtăşite în Trupul Bisericii şi în viaţa eclesială“, a spus conf. dr. Adrian Lemeni, consilier patriarhal, coordonator al Sectorului teologic-educaţional.
Congresul internaţional de teologie a fost organizat de Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti şi cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte.