Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Consfătuire cu profesorii de religie din Câmpina
La Aşezământul cultural-pastoral al Parohiei „Sfântul Nicolae“ din Câmpina, judeţul Prahova, a avut loc luni, 24 noiembrie, consfătuirea cu profesorii de religie din cadrul Protoieriei Câmpina a Arhiepiscopiei Bucureştilor.
La întâlnirea cu cadrele didactice din zona de munte a judeţului Prahova au participat părintele conf. dr. David Pestroiu, consilier eparhial la Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele Costică Dumitru, protoiereul Protopopiatului Câmpina, prof. Rodica Şendroiu, de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova, preoţi parohi din această zonă, reprezentanţi ai Ligii Tinerilor Creştin Ortodocşi Români din Prahova (LTCOR), ai Primăriei Câmpina şi ai părinţilor elevilor din şcolile prahovene. O temă de discuţie importantă a fost recenta decizie a Curţii Constituţionale care schimbă jurisprudenţa privitoare la ora de religie din sistemul de învăţământ public românesc. „Le-am prezentat cadrelor didactice informaţiile din comunicatul Patriarhiei Române privind hotărârea Curţii Constituţionale, nedreaptă şi umilitoare privind predarea religiei. I-am încurajat, le-am transmis mesajul de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi i-am sfătuit să intensifice activitatea şi interesul pentru a înţelege mai bine care este cadrul legal, având în vedere faptul că decizia aceasta pune în discuţie doar o singură frază din legislaţia cu privire la predarea religiei. Este o frază care conţine nişte aspecte organizatorice legate de opţiunile privind înscrierea la această disciplină, dar celelalte aspecte cu privire la prezenţa în trunchiul comun al orei de religie nu se schimbă. Aceste articole rămân neschimbate; de aceea, i-am încurajat să se mobilizeze foarte bine pentru a face faţă unor presiuni prin care se încearcă, pornind de la o formulare ambiguă, să se destabilizeze întreaga predare a religiei“, ne-a spus părintele consilier David Pestroiu.
O altă temă de discuţie a fost dinamizarea legăturii dintre şcoală şi parohie prin dezvoltarea unor proiecte comune. „Pentru a întări lucrarea educaţională în şcolile noastre, am prezentat, ca soluţie viabilă şi imediat implementabilă, iniţierea unor parteneriate între parohii şi şcoli în vederea întăririi legăturii de conlucrare spre binele comun, prin care să se aibă în vedere implicarea bisericească în procesul educaţional: oferirea de rechizite, hăinuţe, încălţăminte, uniforme, manuale, calendare, cărţi şi alte materiale didactice auxiliare; sprijinirea asociaţiilor de părinţi care militează pentru menţinerea orei de religie în forma actuală şi toate formele de întrajutorare pe care parohiile le pot pune la dispoziţia şcolilor. Am prezentat cele 10 programe pentru copii şi tineret ale Arhiepiscopiei Bucureştilor care au găsit un ecou cu totul deosebit în rândurile celor prezenţi, aceştia arătându-se dispuşi să propună proiecte care să se încadreze în aceste programe-cadru, care se vor desfăşura sub formă de parteneriat“, ne-a mai explicat părintele consilier. La această întâlnire s-a luat cunoştinţă şi de activitatea LTCOR din Prahova, care a înfiinţat filiale în aproape toate oraşele din acest judeţ. La finalul consfătuirii de la Câmpina, părintele protoiereu Costică Dumitru a primit din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova „Diploma de Onoare“. Consfătuiri similare cu profesorii de religie au avut loc recent şi în următoarele protoierii din judeţul Prahova: Ploieşti, Urlaţi şi Vălenii de Munte.