Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Consfătuirea profesorilor de religie din București
Consfătuirea profesorilor de religie din București a avut loc miercuri, 22 septembrie. Din motive de siguranță sanitară, întâlnirea a avut loc în mediul online, fiind moderată de Cristian Alexa, inspector școlar de specialitate la disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București.
Prezent la activitate, prof. dr. Vasile Timiș, inspector general în cadrul Ministerului Educației, i-a felicitat pe profesori pentru devotamentul de care au dat dovadă în anul școlar trecut, când activitatea didactică s-a desfășurat preponderent în mediul online. În contextul în care, chiar și în această perioadă dificilă, copiilor trebuie să li se asigure un cadru în care să-și dezvolte personalitatea și să se integreze în societate, ora de religie reprezintă momentul în care au prilejul să descopere principiile evanghelice, darurile credinței și viețile sfinților ca modele de demne de urmat. Inspectorul Vasile Timiș i-a îndemnat pe profesori să abordeze noile perspective din psihologia religiei: „Trebuie conștientizat modul în care, pe plan cultural, atât la nivel național, cât și european și internațional, trăirile religioase au un impact puternic asupra vieții de zi cu zi. De asemenea, influențează și relaționarea dintre oameni, putând determina, din punctul de vedere al implicațiilor și al valențelor, relații și atitudini care să împlinească informațiile și conținuturile religioase asumate la clasă”.
La rândul său, părintele diacon Eugen Maftei, consilier eparhial la Sectorul de învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a evidențiat că „atât Biserica, cât și Școala sunt chemate să ofere copiilor și tinerilor nu numai știință și educație, ci și sens sau speranță pentru a trăi viața în comuniune de iubire și prețuire reciprocă. Profesorul de religie este un apostol al Bisericii. Misiunea sa la catedră este similară cu cea a preotului, și anume aceea de a modela sufletele tinerilor și de a le pregăti pentru întâlnirea cu Dumnezeu. Într-o societate digitalizată, cum este cea de astăzi, în care copiii petrec tot mai mult timp în mediul online, dascălul trebuie să fie capabil să ofere elevului reperele după care să se ghideze în selectarea informațiilor atât de diverse, astfel încât să dobândească simțul discernământului”.
La consfătuire au mai fost participat și Romeo Moșoiu și Ion Pîrvu, consilieri în Ministerul Educației, reprezentanți ai altor culte creștine, părintele profesor Ion Riba de la Colegiul Romano-Catolic „Sfântul Iosif”; profesorul Liviu Căprar de la Liceul Baptist „Logos” și profesorul Laurențiu Prună de la Liceul Teologic Adventist „Ștefan Demetrescu”; precum și profesoara Teodora Păun-Huang, coordonator al activităților metodico-științifice la Casa Corpului Didactic din București.