Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Consfătuirea profesorilor de religie la Sibiu
Aula "Mitropolit Ioan Meţianu" a Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" din Sibiu a găzduit joi, 22 septembrie, consfătuirea periodică a profesorilor de religie din judeţul Sibiu. Întâlnirea a fost prezidată de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, şi moderată de inspectorul pentru învăţământ al Arhiepiscopiei Sibiului, dr. Sorin Joantă.
Dascălii de religie din Arhiepiscopia Sibiului se întâlnesc periodic pentru a discuta cele mai noi probleme şi provocări din anul şcolar respectiv. La început de an şcolar, după consfătuirea naţională a inspectorilor de religie de la Mănăstirea Neamţ, profesorii de religie din judeţul Sibiu s-au întâlnit joi, la Facultatea de Teologie din oraş, pentru a trasa câteva direcţii privitoare la metodele didactice ce vor fi aplicate în noul an şcolar. În cuvântul de la începutul întâlnirii, IPS Mitropolit Laurenţiu a subliniat rolul esenţial pe care îl are profesorul de religie în societate, sprijinul consistent pe care îl oferă lucrării catehetice a Bisericii şi i-a asigurat de sprijinul Arhiepiscopiei Sibiului în toate activităţile şcolare şi extraşcolare. "Suntem apropiaţi de dumneavoastră şi contopim lucrarea catehetică şi omiletică pe care o împlinim în Biserică cu ceea ce faceţi dumneavoastră în şcoli. Ne ajutaţi enorm şi observăm că la predicile rostite în locuri unde se află copii, aceştia sunt foarte atenţi şi receptează foarte uşor ceea ce le spunem. Aceştia vă reprezintă pe dumneavoastră", a spus IPS Laurenţiu. Sprijin din partea Arhiepiscopiei Sibiului După cuvântul IPS Mitropolit Laurenţiu, dr. Sorin Joantă a prezentat situaţia în ansamblu a cadrelor didactice din judeţul Sibiu, pe disciplina religie, arătând că nu există nici o instituţie de învăţământ, indiferent cât de izolată ar fi localitatea respectivă, fără profesor pe această materie. De asemenea, inspectorul de învăţământ al Arhiepiscopiei Sibiului a dorit să sublinieze faptul îmbucurător că nu a existat în anul şcolar trecut nici o cerere din partea părinţilor de a-şi retrage copiii de la ora de religie. Nu au lipsit din discursul dr. Sorin Joantă nici sfaturile de ordin didactic, referitoare la sitmularea elevilor, notarea lor şi motivarea acestora pentru participarea la ora de religie. Discuţiile au continuat cu diverse probleme de ordin administrativ, profesorii de religie având posibilitatea să-şi exprime doleanţele, în special legate de materialul didactic. IPS Mitropolit Laurenţiu i-a asigurat de sprijin în procurarea anumitor materiale auxiliare şi de oferirea gratuit a unor spaţii de cazare pentru excursiile la mănăstiri, organizate de profesorii de religie.