La sediul Centrului eparhial din Timişoara a avut loc, joi, 7 noiembrie, şedinţa de lucru a Consiliul eparhial, prezidată, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae, de Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.
Pe ordinea de zi s-au aflat problemele curente ale secţiilor administrativ-bisericească, culturală, economică, asistenţă socială, învăţământ, juridică, patrimoniu şi construcţii.
Între punctele discutate în cadrul şedinţei amintim Hotărârea Sfântului Sinod nr. 10528/2013 privind alegerile pentru organismele deliberative şi executive din Biserica Ortodoxă Română, modul de organizare şi atenţia pe care preoţii trebuie să o acorde faţă de alegerea noilor membri ai consiliilor şi adunărilor parohiale. A fost completată parohia vacantă Grabaţi din Protopopiatul Sânnicolau Mare şi s-au rezolvat problemele de personal neclerical la nivelul eparhiei.
Sectorul cultural a prezentat un raport-sinteză referitor la Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi la Anul comemorativ al părintelui Dumitru Stăniloae în Patriarhia Română.
Astfel, s-au evidenţiat cele mai importante activităţi desfăşurate de către Eparhia Timişoarei în concordanţă cu hotărârile Sfântului Sinod.
Totodată, s-a amintit de simpozionul naţional „Părintele Dumitru Stăniloae şi sinteza neopatristică în teologia românească“, ce urmează a fi organizat de Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie, în data de 27 noiembrie 2013, precum şi de concertul susţinut de corul copiilor Grădiniţei „Troiţa“ şi ai Şcolii Primare „Sfântul Antim Ivireanul“ la Filarmonica „Banatul“ din Timişoara, în data de 13 noiembrie.
Au fost aduse mulţumiri credincioşilor din parohiile implicate în susţinerea unor elevi de la Şcoala Primară „Sfântul Antim Ivireanul“, care oferă burse de studiu celor cu rezultate deosebite la învăţătură şi burse sociale pentru elevii care provin din familii cu mai mulţi copii.
În cadrul Sectorului economic s-a discutat problema finalizării construcţiei Aşezământului de bătrâni „Sfântul Nicolae“ din Parohia Checea, cu sprijinul mai multor parohii implicate în demersul iniţiat de Centrul eparhial. S-au exprimat mulţumiri parohiilor Timişoara Dacia, Timişora Fratelia şi Ghiroda Veche, care au alocat fonduri din bugetele proprii pentru ca lucrările să poată continua.
La Sectorul Învăţământ au fost prezentate rezultatele colocviului de admitere şi de obţinere a gradului I în preoţie, precum şi întâlnirile de lucru dintre preoţii şi profesorii de religie din eparhie, desfăşurate în ultimele săptămâni. Iar la Sectorul Patrimoniu şi construcţii s-a discutat despre necesitatea conservării şi restaurării bisericilor monumente istorice din cadrul Protopopiatului Făget, Centrul eparhial luând măsuri urgente pentru înlocuirea acoperişului bisericii din localitatea Curtea. (Valentin Birău)