În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Constituirea filialelor APOR la Baia Mare şi la Satu Mare
Asociaţia „Părinţi pentru Ora de Religie“ s-a constituit şi în judeţele Maramureş şi Satu Mare. Întâlnirile de constituire ale filialelor au avut loc la începutul acestei săptămâni. Reprezentanţi ai acestor filiale participă azi, 28 martie, la Întrunirea Naţională a APOR, care se desfăşoară la Bucureşti.
La Baia Mare, şedinţa de constituire a APOR a avut loc la Catedrala Ortodoxă „Sfânta Treime“, în sala „Sfântul Iosif Mărturisitorul“, iar la aceasta au participat reprezentanţi ai comitetelor de părinţi din şcolile municipiului Baia Mare. Şedinţa de la Satu Mare a avut loc la liceul „Nicolae Steinhardt“, la aceasta participând reprezentanţi ai părinţilor din municipiul Satu Mare şi din alte localităţi. S-au rostit rugăciuni pentru binecuvântarea copiilor şi a tinerilor, conform celor precizate de pr. Milan Bălan, consilier eparhial al sectorului educaţional din cadrul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
În cadrul şedinţelor a fost prezentat cadrul-program al Asociaţiei, principiile şi argumentele privind existenţa orei de religie şi au fost dezbateri pe marginea acestuia.
Astfel, s-a arătat că toţi părinţii doresc să ofere ce este mai bun copiilor lor şi este dreptul părintelui să aleagă ce tip de educaţie vor avea copiii lui. Tot el, părintele, ştie că Dumnezeu este prietenul şi sprijinitorul care nu dezamăgeşte. Ora de religie formează caracterul, completează dezvoltarea copilului şi îl ajută să relaţioneze mai bine cu ceilalţi. Scopul orei de religie este de a-i familiariza pe elevi cu elementele fundamentale ale propriei credinţe religioase, de a le oferi o introducere în studiul celorlalte mari religii ale lumii, precum şi de a-i ajuta să înţeleagă dimensiunea spirituală, culturală, istorică şi morală a fenomenului religios. Ora de religie contribuie semnificativ la depăşirea ignoranţei religioase, care poate constitui un factor al generării intoleranţei religioase şi culturale, al unor atitudini şi tendinţe reducţioniste şi extremiste. Studiul religiei, ora de religie, este un reper în viaţa copiilor, insuficient valorificat în familie şi în societate.
Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie îşi propune să fie aproape de părinţi, apărători ai celor care sunt interesaţi de educaţia complexă, completă şi de calitate a copiilor. Educaţia, inclusiv cea religioasă, se face în şcoală în toate ţările Europei. În unele ţari, precum Germania, Austria, Irlanda, Italia, Croaţia sau Grecia, programa prevede câte două ore de religie pe săptămână.
APOR susţine o educaţie integrală, care presupune, pe lângă latura morală, estetică, tehnologică, şi o componentă religioasă. Educaţia fără religie înseamnă şcoala fără suflet, neam fără Dumnezeu şi fără identitate, susţine APOR.
Ora de religie face parte din istoria şi identitatea poporului român, Biserica fiind primul loc de educaţie în istoria românilor. Şcoala românească a avut încă de la început între materiile de bază ora de religie. Ora de religie dă un plus de valoare educaţiei din familie.
Participare la întrunirea naţională APOR
Participanţii s-au înscris, în cadrul şedinţelor de constituire, ca membri ai APOR şi au fost alese consiliile directoare ale filialelor Baia Mare şi Satu Mare. Câte trei reprezentanţi vor participa azi, 28 martie, la Întrunirea Naţională a APOR care se desfăşoară la Bucureşti.
„În cadrul întâlnirii de la Baia Mare au participat şi elevi care au expus cu multă însufleţire aprecieri privind ora de religie şi beneficiile acesteia în dezvoltarea personală. S-au purtat discuţii libere şi s-au stabilit câteva direcţii de acţiune“, a arătat pr. Milan Bălan.
În ultima parte, întâlnirea de la Baia Mare a fost vizitată şi binecuvântată de către Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care a evidenţiat rolul şcolii şi al familiei în societatea românească şi în special rolul mamelor în creşterea duhovnicească a copiilor.
De asemenea, ierarhul a arătat că în prezent, prin situaţii în care a fost pusă ora de religie, poporul creştin ortodox trebuie sa îşi asume rolul defensiv şi apologetic în faţa unor minorităţi din ce în ce mai agresive. În încheiere, a felicitat iniţiativa şi pe participanţi, transmiţând salutări şi binecuvântare şi membrilor APOR din Satu Mare, conform celor precizate de pr. Milan Bălan, consilier eparhial al sectorului educaţional din cadrul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.