La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Continuă cursurile pastorale şi de îndrumări misionare destinate preoţilor
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian“ a Universităţii din Bucureşti continuă, în această perioadă, cursurile pastorale şi de îndrumări misionare destinate preoţilor. În cadrul acestora, pe 16 septembrie, pr. prof. dr. Nicolae Necula a susţinut prelegerea cu tema „Uniformitatea liturgică - suport al activităţii misionare a preotului. Inovaţiile în cult - pericol în păstrarea unităţii de credinţă“. În aceeaşi zi, pr. prof. dr. Constantin Coman a susţinut prelegerea cu tema „Probleme, metode şi mijloace pastorale în societatea actuală. Parohia din mediul urban şi rural“.
Desfăşurate în perioada 9-24 septembrie, la cursurile de definitivat şi gradul II în preoţie participă 113 preoţi din Arhiepiscopia Bucureştilor, Epicopia Buzăului şi Vrancei, Episcopia Dunării de Jos, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, Episcopia Alexandriei şi Teleormanului şi Episcopia Giurgiului. Cursurile includ atât prelegeri, cât şi seminarii la principalele discipline ale specializării Teologie Pastorală, susţinute de profesorii Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. Preoţii candidaţi se pot înscrie la cursurile pastorale numai cu binecuvântarea chiriarhului locului.