Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Continuă lucrările la Catedrala Mântuirii
Pe şantierul din Dealul Arsenalului, unde se construieşte Catedrala Mântuirii Neamului, s-a ajuns în prezent la ultima etapă în realizarea ancorajelor, lucrându-se pe cel de-al treilea rând. În paralel continuă şi excavaţiile, informează Agenţia BASILICA. Credincioşii ortodocşi români, atât din ţară, cât şi din diaspora, pot face donaţii pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului şi online.
Este o etapă ceva mai dificilă, deoarece totul se lucrează sub nivelul apei subterane, inclusiv săpătura, introducerea armăturii şi betonarea lor. Aceasta ar fi ultima etapă din fundaţiile speciale care s-au executat la catedrală, urmând alte etape clasice", a declarat pentru TRINITAS TV Narcis Caralicea, inginer. Catedrala Mântuirii Neamului va reprezenta, atunci când toate finisajele vor fi executate, şi un simbol al tradiţiei construcţiilor sacre româneşti exprimată într-un limbaj arhitectural contemporan. Corpul navei catedralei se va înălţa în formă de cruce până la cornişa desfăşurată la 45 m. Nava principală se împarte în trei registre orizontale preluate din tradiţia bisericilor româneşti medievale. Porticele sunt o sinteză între cerdacul popular şi colonadele din arhitectura mănăstirilor şi palatelor brâncoveneşti. Acestea sunt amplasate la intrarea principală, protejează intrările laterale din dreptul pronaosului şi înconjoară semicircular absida altarului. Cele şapte turle sunt înconjurate de colonade, asemenea porticelor de la primul nivel, dialogând armonic cu celălalt registru compoziţional. Turla principală, a Pantocratorului, elementul principal de verticalitate al ansamblului, se va înălţa până la 120 de metri înălţime, subliniind importanţa pe care o are Învierea pentru credinţa ortodoxă.
Donaţii online
Credincioşii ortodocşi români, atât din ţară, cât şi din diaspora, pot face donaţii pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului şi online. Patriarhia Română, prin Biroul IT, a lansat site-ul de campanie www.construimcatedrala.ro - o interfaţă care pune la dispoziţie mai multe modalităţi prin care se pot face donaţii. Site-ul mai conţine şi informaţii legate de planurile viitoarei catedrale, dar şi de stadiul lucrărilor. "Site-ul are o secţiune, Donează acum, unde se poate dona printr-un card fie de credit, fie de debit, o anumită sumă de bani, care se înregistrează. Donaţiile pot fi făcute şi prin SMS, câte 2 euro, la numărul 857. Toţi cei care vor dona prin acest site vor primi un certificat de donator, certificat care să ateste că şi-au adus sprijinul pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului. Certificatele au o serie unică de înregistrare, putând fi verificate toate aceste donaţii online. Site-ul mai cuprinde o secţiune de mărturii, intitulată Eu am donat, unde am cerut unor persoane care au donat pentru construirea catedralei să ne spună ce au gândit când au făcut aceste donaţii ca mărturie pentru posibili alţi donatori", a declarat pentru TRINITAS TV preot Ciprian Mateş, şef IT - Administraţia patriarhală. Alte informaţii cu privire la Catedrala Mântuirii Neamului puteţi afla, în continuare, şi de pe site-ul www.catedralaneamului.ro, lansat de serviciul IT al Patriarhiei Române odată cu începerea lucrărilor de construire a lăcaşului de cult, pe Dealul Arsenalului.