Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Convorbirea lui Iisus cu femeia samarineancă, o Evanghelie a respectului reciproc
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştină a debutat luni, 19 ianuarie, la Catedrala Patriarhală, cu slujba Vecerniei, săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi a mai mulţi reprezentanţi ai cultelor creştine din Bucureşti.
Tema Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştină de anul acesta este inspirată din Evanghelia de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, capitolul 4, versetul 7: „Atunci, a venit o femeie din Samaria să scoată apă. Iisus i-a zis: «Dă-mi să beau!»“ Meditaţia primei seri a fost susţinută de reprezentantul Bisericii Luterane Evanghelice din Bucureşti, Episcopul-vicar Daniel Zikeli, care a arătat că textele biblice pentru prima zi a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştină au ca temă comună dorinţa şi strădania de a-l cunoaşte pe celălalt. „Pentru evrei, samarinenii erau un popor amestecat şi necurat, străin şi necunoscut, cu care nu se putea intra în comuniune. Alegerea Mântuitorului de a trece prin Samaria nu este o problemă de ordin geografic. A trece prin Samaria înseamnă a dori să-l întâlnim pe celălalt, pe cel diferit, pe cel care este privit adesea ca o ameninţare. Doar aşa vom reuşi să cultivăm comunicarea şi să ajungem la comuniune, întâlnindu-l şi cunoscându-l pe celălalt. Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor reprezintă un îndemn; este chemarea de a trece prin Samaria. Creştinii de toate confesiunile trebuie să iasă din căminul lor religios şi să se îndrepte spre ceilalţi, spre cei care sunt altfel, spre cei care au o istorie, cultură şi spiritualitate diferite. Îndemnul Mântuitorului de a trece prin Samaria ne arată că nu este bine să ne izolăm de cei care sunt altfel şi să ne raportăm doar la cei care ne seamănă întocmai! A trece prin Samaria, precum Mântuitorul, înseamnă deodată mobilizare şi participare. Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor poate fi privită ca o ocazie de pelerinaj“, a subliniat reprezentantul Bisericii Evanghelice din Bucureşti.
La final, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a explicat că prezenţa la un loc a creştinilor semnifică vocaţia lor pentru unitate. Preafericitul Părinte Patriah Daniel s-a referit şi la semnificaţiile Evangheliei propuse spre meditaţie în Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştină: „Este foarte bine când constatăm că avem în comun nu numai textul, ci şi multe din interpretări. Această Evanghelie, în care Hristos Domnul înlătură bariere mentale sau culturale, este una misionară, este Evanghelia comuniunii, a respectului reciproc şi a umanizării. Mântuitorul Iisus Hristos înlătură două bariere mari: bariera sentimentului superiorităţii iudeilor faţă de samarineni şi bariera superiorităţii bărbatului faţă de femeie. Ucenicii se mirau că El vorbeşte cu o femeie. Femeia samarineancă nu îi reprezenta doar pe samarineni, ci pe toate popoarele care vor veni la Hristos“.
La slujbă a participat şi Victor Opaschi, secretarul de stat pentru Culte. Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştină se va încheia pe 26 ianuarie, la Catedrala romano-catolică „Sfântul Iosif“ din Capitală.