În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Convorbiri despre alimentaţie şi post
Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) organizează în timpul Postului Învierii Domnului diferite întâlniri şi conferinţe duhovniceşti. La Ploieşti, zilele trecute a avut loc o astfel de conferinţă, al cărei invitat a fost doctorul Pavel Chirilă.
Tema postului şi cea a alimentaţiei au fost dezbătute marţi seara la Ploieşti, în cadrul unei conferinţe a studenţilor ortodocşi, invitat fiind profesorul dr. Pavel Chirilă. "Prelegerea invitatului ne-a purtat prin numeroase versete şi citate din Vechiul şi Noul Testament, care sunt o mărturie grăitoare a faptului că Dumnezeu este cel mai bun nutriţionist al nostru şi că dacă I-am urma sfaturile, nevoia de doctor s-ar diminua considerabil. Totodată, profesorul Chirilă ne-a propus o contorizare a alimentelor menţionate în Sfânta Scriptură, cu scopul de a le reliefa valoarea, dar şi de a face o paralelă referitoare la starea lor naturală, dintru începuturi, şi calitatea la care acestea se găsesc în prezent comercializate pe piaţă. Adiţional, doctorul Pavel Chirilă a accentuat faptul că mâncarea naturală conduce şi la emisii mai reduse de toxine şi, implicit, la o igienă mai bună a trupului. Mai mult decât atât, chiar dacă uneori costul alimentelor bio este destul de ridicat, contrabalansează cu plata îngrijirilor medicale impuse de o alimentaţie ieftină şi necorespunzătoare. Tot pe baza îndemnurilor biblice s-a dezbătut şi subiectul igienei muncii şi a somnului, munca fiind condiţia somnului bun, cu recomandarea ca omul să adoarmă înainte de miezul nopţii. Deoarece suntem în perioada postului, doctorul ne-a atenţionat că postul este o armă în lupta cu patimile, nu o virtute în sine, iar privit ca performanţă ascetică şi necorelat cu aspectele duhovniceşti, în general, duce la boală", a precizat Petronela Alina Stan, membră a filialei ASCOR Ploieşti. La final, au fost adresate întrebări şi s-au dezbătut diferite aspecte ale alimentaţiei din ziua de azi. Luni, 11 aprilie, la ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenţilor din cadrul UPG Ploieşti, filiala ASCOR din oraş organizează conferinţa "Postul, pridvorul întâlnirii noastre cu Dumnezeu". Invitat este părintele prof. dr. Vasile Gavrilă. Şi ASCOR Bucureşti organizează duminică, 10 aprilie, o conferinţă al cărei invitat este părintele Gheorghe Holbea. Întâlnirea duhovnicească va avea loc în Aula Magna a Facultăţii de Drept din Bucureşti, iar tema este "Cunoaşterea voii lui Dumnezeu". De asemenea, joi, 14 aprilie, în amfiteatrul mare al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, va avea loc o nouă conferinţă despre "Atitudinea Sfinţilor Părinţi în faţa culturii epocii lor". Invitatul va fi Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.