Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Convorbiri duhovnicești la Arad, în pragul Postului Mare
Manifestările „Filocalia”, desfășurate zilele acestea la Arad, au continuat cu numeroase conferințe duhovnicești susținute de părintele Nicholas Saharov, care a adunat laolaltă sute de oameni atât din localitate, cât și din țară. Invitatul nu s-a adresat însă numai celor ajunși la vârsta maturității, ci mai ales elevilor și studenților de la diferite instituții de învățământ din Arad, făcând o adevărată misiune catehetică în rândul tineretului.
Părintele Nicholas Saharov, ieromonah în cadrul obștii Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia, strănepot al arhimandritului Sofronie Saharov și doctor în teologie la Oxford, s-a aflat marți, 8 martie, în mijlocul tinerilor adolescenți din două instituții de învățământ preuniversitar din Arad: Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” și Colegiul Național „Vasile Goldiș”.
Părintele Nicholas le-a împărtășit tinerilor iubitori de artă din propria sa experiență în sfera frumosului, invitatul internațional fiind și absolvent al Universității de Muzică din Moscova, Secția Pian și teorie muzicală. Părintele Nicholas le-a vorbit tinerilor despre dimensiunea educativă și contemplativă a artei, precum și despre valoarea credinței și a iubirii aproapelui pentru viața lor lăuntrică, îndemnându-i totodată să-și ia în mâini cu curaj viața, să fie responsabili și să conlucreze cu Dumnezeu la edificarea lor ca oameni și a întregii societăți. „În viața noastră de zi cu zi vedem o atomizare a umanității. Oamenii din societate sunt împărțiți în indivizi. Nu există prea multă comuniune între ei, iar sarcina Bisericii este să-i aducă pe oameni la comuniune. Noi, ființele umane, nu suntem indivizi, ci suntem chemați să trăim într-o comunitate, pentru că Dumnezeu, Care ne-a creat, este Sfânta Treime. El nu este doar o Persoană, ci trei. Comunitatea și dragostea reprezintă modelul nostru de a trăi împreună”, a declarat invitatul special.
Coordonați de profesorul lor de religie, diac. Călin Teuca, elevii au mulțumit părintelui Nicholas Saharov prin muzică, un cvartet tânăr prezentând o serie de piese din repertoriul clasic universal. La concretizarea evenimentului un rol central l-au avut atât Dorina Trandafir, directoarea instituției arădene, cât și doamna Anda Maria Tămaș, de la Inspectoratul Școlar Arad.
Conferințele s-au desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, dialogul cu publicul fiind permanent moderat de arhim. Teofan Mada, vicar eparhial și coordonatorul întregii manifestări „Filocalia”.
Părintele de la Essex s-a adresat și adolescenților de la Colegiul Național arădean „Vasile Goldiș”. El le-a vorbit atât despre Hristos și despre importanța educației în devenirea lor personală, cât și despre libertatea de exprimare. „Creștinismul nu poate câștiga decât într-o societate liberă, pentru că întotdeauna are de-a face cu liberul arbitru. Pentru noi, creștinii, fiecare ființă umană este ca Dumnezeu. Fiecare dintre voi aveți libertate, libertatea să fiți ceea ce vă doriți, și Biserica respectă lucrul acesta. Puteți să fiți buni sau puteți să fiți răi, puteți să fiți niște criminali sau niște oameni neprihăniți. Până și Dumnezeu vă lasă această libertate la îndemâna voastră. Dumnezeu nu ne tratează ca pe niște ființe oarecare, ci ca pe niște ființe egale Lui”, a subliniat părintele Nicholas. La eveniment au participat peste 100 de elevi ai colegiului, conferința debutând cu un cuvânt adresat de Eugen Bocăniciu, directorul unității de învățământ.
„Smerenia este scopul ultim al ascezei”
Miercuri, 9 martie, părintele Nicholas Saharov s-a aflat în mijlocul studenților și cadrelor didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, unde a vorbit despre personalitatea strămoșului său, arhimandritul Sofronie Saharov, răspunzând totodată întrebărilor venite din partea publicului. „Pe baza experienței ascetice a Sfântului Siluan Atonitul, părintele Sofronie a confirmat această idee teologică potrivit căreia Dumnezeu este smerenie. De aceea smerenia este scopul ultim al ascezei. Când părintele Sofronie i-a vorbit Sfântului Siluan, înainte de moartea celui din urmă, Sfântul Siluan s-a concentrat doar asupra a două idei: porunca iubirii vrăjmașilor și smerenia după modelul lui Hristos. Părintele Sofronie l-a întrebat pe Sfântul Siluan: «Ești gata să pleci?» Iar Sfântul Siluan a zis: «Nu. Încă nu m-am smerit». El se gândea la smerenia după modelul lui Hristos. Dacă vă uitați la Liturghie, ea este expresia supremă a credinței noastre. Este așezată pe acest inspirat contrast, între Dumnezeu cel Atotputernic, Care vine sub chipul unui rob, Care se golește complet de toată maiestatea Sa, de dragul nostru. Aceasta este esența laudei liturgice pe care noi I-o adresăm lui Dumnezeu. Aceasta ar trebui să constituie și baza vieții noastre ascetice. Iar dacă vorbim despre păstorii creștini, trebuie să ne modelăm conform modelului care ne este dat de Hristos”, a accentuat părintele Nicholas Saharov în fața studenților teologi arădeni.
Un alt dialog duhovnicesc atât cu arădeni, cât și cu numeroși laici, monahi și monahii din restul țării a avut loc miercuri seară, în eleganta Sală Ferdinand a Primăriei Aradului. Pentru nu mai puțin de trei ore, părintele venit de peste hotare a răspuns întrebărilor tuturor, un accent aparte fiind pus pe iubire, pocăință sinceră și ascultarea duhovnicului. Tot acum, invitatul special și organizatorii au purtat un dialog cordial cu Gheorghe Falcă, primarul municipiului, în biroul acestuia.
Joi, 10 martie, Sala Ferdinand a Primăriei Aradului a găzduit un nou moment de excepție din cadrul manifestărilor „Filocalia”. Invitatul serii a fost părintele Agapie Corbu, de la Schitul „Buna Vestire” din Almaș, căruia i s-a alăturat părintele Nicholas Saharov.
Tot joi seară, arădenii au putut primi sfaturi duhovnicești din partea ieromonahului rus și prin intermediul televiziunii. La postul local de televiziune TV Arad, emisiunea prezentată de Codruța Belean a hrănit publicul telespectator cu teme precum virtutea, rugăciunea, iubirea lui Dumnezeu și a semenilor, într-un dialog purtat atât cu părintele Nicholas Saharov, cât și cu arhim. Teofan Mada.
Prima etapă din cadrul manifestărilor „Filocalia” din acest an se va încheia miercuri, 23 martie, invitat fiind medicul dr. Dan Cioată, de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, care va vorbi despre inima trupească și inima duhovnicească. Întâlnirea va avea loc în Sala Ferdinand a Primăriei Aradului, începând cu ora 18:00.