Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Cooperare pentru sprijinirea românilor din diaspora
La Palatul Patriarhiei a fost semnat joi, 16 ianuarie, un protocol de cooperare între Patriarhia Română şi Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Din partea Patriarhiei Române a semnat Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal şi secretarul Sfântului Sinod, iar din partea Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni a semnat secretarul de stat Stejărel Olaru.
La semnarea protocolului au participat Alina Hagima, director general în cadrul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, părintele Michael Tiţa, consilier patriarhal, coordonator al Sectorului relaţii bisericeşti, interreligioase şi comunităţi bisericeşti externe al Patriarhiei Române, şi George Grigoriţă, consilier patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod. Prin semnarea acestui protocol, cele două instituţii doresc intensificarea demersurilor comune pentru sprijinirea comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării. „Este bine să se practice o astfel de colaborare strânsă între Patriarhia Română şi Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, structură în cadrul Ministerului Afacerilor Externe care, potrivit legii, este autoritatea care se ocupă de comunităţile de români din afara graniţelor României, din punct de vedere cultural şi spiritual, finanţând proiecte în acest sens. Protocolul în sine vine în întâmpinarea obstacolelor pe care de-a lungul timpului le-a întâlnit. Departamentul are o linie de finanţare pe palierul spiritualitate, ceea ce înseamnă că putem susţine comunităţile româneşti din punct de vedere religios, pentru că Biserica reprezintă un pilon de bază în rândul comunităţii din punct de vedere identitar şi e firesc ca o comunitate de români să aibă acest loc spiritual unde să se adune“, a spus secretarul de stat Stejărel Olaru.
Protocolul are în vedere susţinerea comunităţilor româneşti istorice din vecinătatea graniţelor ţării, a comunităţilor noi de români din Europa, precum şi a românilor de pe alte continente. „Chiar dacă Biserica are o experienţă îndelungată în păstorirea românilor care s-au aflat în afara graniţelor ţării, totuşi, după 1990, trăim într-o realitate cu totul nouă; numărul românilor plecaţi din ţară este extrem de mare şi prima grijă a Bisericii faţă de ei este păstorirea, oferirea sprijinului spiritual pe care trebuie să îl acorde tuturor fiilor ei, indiferent dacă se află în interiorul graniţelor sau în afara lor. Proiectul stabileşte cadrul colaborării dintre Patriarhia Română şi Guvernul României pentru sprijinirea comunităţilor care au şi multe nevoi financiare, pe care Biserica şi comunitatea respectivă nu le pot suporta. Există foarte multe comunităţi care au început construcţia propriilor lăcaşuri de cult, iar posibilităţile financiare ale acestora nu sunt suficiente pentru a duce astfel de proiecte la bun sfârşit. Organizarea bisericească a eparhiilor ortodoxe româneşti din diaspora a necesitat şi ea sprijin din partea statului, pentru că ele devin centre de coordonare a activităţii în ţările în care românii ortodocşi trăiesc. De asemenea, cu acest prilej ne manifestăm recunoştinţa faţă de Guvernul şi Preşedinţia României care au sprijinit proiecte importante ale Bisericii Ortodoxe Române din dispora“, a spus PS Varlaam Ploieşteanul.