De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Cooperare şi solidaritate interortodoxă
În ziua de 24 februarie 2010, la Reşedinţa patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, l-a primit în vizită de prezentare pe Excelenţa Sa domnul Spyros Attas, ambasadorul Republicii Cipru în România, informează Biroul de presă al Patriarhiei Române.
Excelenţa Sa a mulţumit pentru primire, a transmis un mesaj de prietenie şi preţuire din partea poporului cipriot şi a evidenţiat relaţiile tradiţionale foarte bune dintre cele două ţări şi popoare ortodoxe. În acest context, domnul ambasador a menţionat faptul că la împlinirea, în anul 2010, a 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Cipru, ambasada va organiza o manifestare aniversară (în toamna acestui an) şi a adresat invitaţia de a parti-cipa şi un reprezentant al Patriarhiei Române. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat legăturile de frăţietate dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Ortodoxă a Ciprului şi a exprimat speranţa intensificării cooperării dintre cele două popoare ortodoxe. În acest sens, Patriarhul României a propus organizarea unor simpozioane dedicate relaţiilor istorice, culturale şi bisericeşti dintre cele două Biserici, precum şi reflectarea în emisiunile posturilor de radio şi televiziune TRINITAS şi în publicaţiile Lumina a evenimentelor importante din viaţa Bisericii Ciprului. În cadrul întrevederii, a mai fost abordată situaţia locuitorilor şi a patrimoniului cultural spiritual din nordul Ciprului. Domnul ambasador a menţionat eforturile autorităţilor de la Nicosia în vederea identificării unei soluţii corecte, în spiritul principiilor Uniunii Europene, cu respectarea drepturilor tuturor locuitorilor din Cipru. În numele clerului şi al credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a exprimat solidaritatea cu poporul cipriot, cu speranţa găsirii unei rezolvări a problemei cipriote, inclusiv de protejare a patrimoniului său naţional şi spiritual de o valoare inestimabilă, parte a moştenirii culturale universale.