În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Copiii din Parohia Nou Român, în pelerinaj pe biciclete
Un grup de 18 copii care frecventează cursurile proiectului catehetic "Hristos împărtăşit copiilor" de la Parohia Nou Român, Arhiepiscopia Sibiului, au plecat, pe 2 aprilie, în excursie cu bicicletele până în comuna vecină, Cârţa, însoţiţi de preotul paroh Liviu Florin Ivănuşcă şi de preoteasa Loredana Ivănuşcă.
Primul popas al excursiei s-a făcut la "Troiţa de la Fântâniţa Noului", unde copiii s-au închinat cu evlavie şi unde cei mai mici dintre excursionişti s-au oprit pentru o pauză de respiro. Plimbarea la Cârţa a fost una rodnică, fiind încununată cu vizitarea a trei dintre cele mai importante instituţii ale comunei vecine: Şcoala Generală, Biserica Ortodoxă şi Biserica Evanghelică. Însoţiţi de directoarea Iuliana Turi, micii pelerini au vizitat toate sălile de clasă de la grădiniţă şi de la ciclurile primar şi gimnazial, precum şi sălile special amenajate pentru activităţile extracurriculare (pictură, teatru, muzică, dansuri), biblioteca şi sala CDI (centru de documentare şi informare). Vizita a continuat apoi la biserica ortodoxă cu hramul "Sfânta Cuvioasă Parascheva", loc în care copiii s-au rugat cu sufletul curat, aşa cum se cade unor micuţi creştini. Ultimul popas a fost la Biserica Evanghelică şi la ruinele vechii mănăstiri cisterciene de la Cârţa, unde ghid a fost preotul evanghelic Reger Michael. Acesta a prezentat principalele părţi ale vechii biserici, reliefând asemănările şi deosebirile dintre un lăcaş de cult evanghelic şi unul ortodox. Copiii au vizitat apoi şi ruinele vechii mănăstiri cisterciene, înfiinţată aici prin anii 1205-1206 de nişte temerari călugări francezi. Spre seară, copiii s-au întors pe biciclete la Nou Român bucuroşi pentru că au văzut locuri noi şi au dobândit informaţii bine-venite, de natură istorică, religioasă şi culturală. (O.R.)