Luni, 25 noiembrie, în ziua de pomenire a Sfintei Mucenițe Ecaterina, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a binecuvântat lucrările de reînnoire a Brutăriei „Betleem” di
Copiii din Penitenciarul Brăila au primit daruri
Pentru copiii aflaţi în Penitenciarul de Minori şi Tineri din localitatea Tichileşti, Protopopiatul Brăila, Duminica Crucii, cea de a treia din Postul Mare, a fost o zi deosebită. Cu acest prilej au avut loc activităţi liturgice, sociale şi filantropice ce au implicat o treime din cei aflaţi în custodia penitenciarului.
După oficierea Sfintei Liturghii la capelă, unde au participat la slujbă 30 de copii, toţi copiii şi tinerii închişi au fost vizitaţi la dormitor, prilej cu care au primit pachete cu alimente şi li s-a adresat un cuvânt de învăţătura despre semnificaţia zilei. "Fără Învierea Domnului, Crucea şi pomenirea acesteia ar fi fost doar o palmă pe obrazul istoriei omenirii. Prin Patimile, Moartea şi Învierea Domnului, Crucea obiect de tortură devine Sfânta Cruce, se preschimbă în Altar sfinţit cu Sângele Mielului jertfit de Tatăl Ceresc, din dragoste pentru lumea pe care din iubire a creat-o. Sângele preînchipuie viaţa. Putem spune că viaţa Mântuitorului Iisus Hristos a preschimbat lemnul în care era înfipt boldul morţii, în sad de viaţă purtător pe pământ", a spus preotul capelan Sorin Pleşca. Vizită socială Viaţa omului din penitenciar, mai ales a copilului, este o cruce grea, care de multe ori îl îngenunchează pe cel ce o duce. Şi bine este când acestora le iese în cale credincioşi care doresc să vină în ajutorarea şi sprijinirea aproapelui. Cu acest gând, împreună cu conducerea penitenciarului, cu lucrători din serviciul de educaţie şi intervenţie psihosocială şi conducerea Şcolii de Arte şi Meserii din penitenciar, s-a organizat în această zi o vizită socială la care au luat parte doisprezece copii şi patruzeci şi cinci de vizitatori. Fiecare întâlnire a persoanelor private de libertate cu familia reprezintă o ocazie importantă de conştientizare a faptului că sunt iubiţi, preţuiţi şi doriţi. "S-a dovedit faptul că în primul rând familia este cea care nu-l uită, care oferă permanent suport. Familia, care de multe ori însemna mai puţin decât prietenii, este cea care se gândeşte permanent la cel despărţit momentan din sânul ei", a precizat Siţa Popa, psihologul unităţii. Îmbrăţişarea credincioşilor de la Parohia "Naşterea Domnului", Brăila Tot cu această ocazie, membrii Consiliului şi Comitetului parohial de la Parohia "Naşterea Domnului" din municipiul Brăila, însoţiţi de părintele paroh Costel Vatră, au cercetat duhovniceşte treizeci şi trei de copii nevizitaţi de familii din cauza situaţiei financiare sau pentru că nu este nimeni care să se intereseze de soarta lor. Copiii au primit încălţăminte, îmbrăcăminte, precum şi pachete cu dulciuri. "Am răspuns cu bucurie apelului făcut de Sectorul Social-filantropic din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos de a veni în ajutorul celor aflaţi departe de familii din penitenciarul de la Tichileşti. Crucea ne aminteşte de jertfă. Perioada Postului Paştelui este una foarte potrivită de a bucura pe alţii din puţinul jertfei noastre. Toate sunt ale lui Dumnezeu. Dintru ale Sale dăruim aproapelui prin care cele dăruite iarăşi se întorc la Domnul", a declarat părintele Costel Vatră.