La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Copiii românilor din diaspora, în tabără la Mănăstirea Tismana
Până pe 31 iulie, la Mănăstirea Tismana, din judeţul Gorj, se desfăşoară a treia ediţie a Taberei de Tradiţie şi Spiritualitate Ortodoxă. Manifestarea, care a început pe 5 iulie, este organizată de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale. Beneficiarii acestui program sunt peste 100 de copii ai românilor din diaspora şi peste 40 de copii proveniţi din familii defavorizate.
După cum a menţionat preotul Mircea Cristian Filip, consilier în cadrul Mitropoliei Române a Europei Occidentale şi Meridionale, tabăra oferă şi posibilitatea mai multor copii de etnie rromă să se bucure de comuniunea cu copii de aceeaşi vârstă. În cadrul Taberei de Tradiţie şi Spiritualitate Ortodoxă de la Tismana, copiii participă la un program de rugăciune şi la întâlniri duhovniceşti, dar şi la programe recreative. Printre personalităţile duhovniceşti care dialoghează cu copii se află şi Înalt Preasfinţitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, precum şi Preasfinţitul Marc Nemţeanul, Episcop-Vicar al aceleiaşi Mitropolii. Programele recreative includ dansul popular, teatrul, muzica, expresia plastică, fiind completate şi de diferite activităţi sportive. Organizarea taberelor pentru copiii românilor din diaspora, la Mănăstirea Tismana, are scopul de a le oferi acestora posibilitatea de a intra în contact cu religia ortodoxă şi tradiţiile culturale româneşti.