Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Copiii rromilor îi confuzionează pe poliţiştii britanici
▲ Jurnaliştii de la săptămânalul britanic „The Economist“ consideră că modul de viaţă al imigranţilor din comunităţile româneşti de etnie rromă poate părea straniu şi poate induce în eroare autorităţile britanice ▲ Traiul în încăperi mici, supraaglomerate, alături de alte rude, majoritatea minore, nu presupune neapărat exploatarea respectivilor minori, ci este rezultatul sărăciei şi al interdicţiilor de muncă pe care membrii acestei comunităţi le au pe teritoriul Marii Britanii ▲
Condiţiile şi statutul imigranţilor români din Marea Britanie ar putea induce în eroare Poliţia britanică, situaţie ilustrată de recenta operaţiune de anihilare a unei reţele de traficanţi de copii, asupra căreia planează o serie de semne de întrebare, comentează publicaţia britanică „The Economist“, citată de agenţia Mediafax.
Jurnaliştii britanici sunt de părere că o parte dintre copiii români găsiţi de poliţiştii englezi în locuinţele unei presupuse reţele de traficanţi de persoane este posibil să fi fost luaţi, din greşeală, chiar din casele rudelor lor. Săptămâna aceasta, un presupus membru al reţelei a declarat că Poliţia i-a luat din casă, din greşeală, chiar nepoţii. Reprezentanţii Poliţiei şi-au menţinut, însă, afirmaţiile potrivit cărora, cel puţin patru dintre minori erau victime ale traficului de copii, fiind aduşi în Marea Britanie pentru a fi trimişi la cerşit. Membrii comunităţii rrome susţin, însă, că autorităţile nu înţeleg aranjamentele pe care le fac familiile lor, prin faptul că îşi lasă copiii în grija unor rude, fapt ce poate părea straniu în ochii britanicilor.
Totodată, susţin jurnaliştii de la „The Economist“, autorităţile britanice ar putea fi duse în eroare şi de condiţiile în care trăiesc membrii comunităţii rrome, în încăperi mici, supraaglomerate, deşi aceast lucru nu presupune neapărat exploatarea minorilor, ci poate fi o consecinţă a sărăciei sau a imposibilităţii de a primi locuinţe sociale. Şi problemele specifice ale românilor legate de statutul de imigrant - aceştia pot circula liber în Marea Britanie, dar nu au dreptul la un loc de muncă fără o calificare, aşa cum este cazul majorităţii est-europenilor - pot încuraja infracţionalitatea de stradă. O altă situaţie este aceea în care copiii sunt obligaţi să susţină că sunt orfani, pentru a beneficia de ajutorul social, care le-ar fi refuzat altfel, dacă s-ar afla în grija unei rude. Dacă românilor le-ar fi permis să lucreze legal, o parte dintre aceste probleme ar putea fi rezolvate, iar exploatarea minorilor ar putea fi mai uşor de detectat, susţine cotidianul britanic.