La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Corala Filarmonicii Moldova a concertat în Catedrala mitropolitană din Iaşi
A devenit deja o tradiţie ca la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva să fie invitată în concert şi Corala academică „Gavriil Musicescu“ a Filarmonicii Moldova din Iaşi.
Şi anul acesta coriştii au impresionat auditoriul în concertul de ieri seară, unde oaspeţi de seamă, în frunte cu IPS Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, au ascultat melodii din repertoriul celebrei corale. „Nu de azi, nu de ieri, s-a împământenit ca de sărbătorile Iaşului, prilejuite de sărbătoarea Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, să se desfăşoare mai multe activităţi culturale şi artistice menite să întregească starea de spirit de capitală culturală şi religioasă a României. Printre acestea, şi concertul Coralei academice «Gavriil Musicescu» a Filarmonicii Moldova Iaşi, care poartă numele celui ce a pus bazele muzicii corale din România. Este vorba de Gavriil Musicescu, cel care a iniţiat concertul muzical bisericesc chiar aici, în Catedrala mitropolitană din Iaşi“, a spus pr. Dumitru Merticaru, cel care a prezentat evenimentul. Corala a interpretat mai multe arii muzicale celebre, unele dintre ele compuse sau puse pe portativ de marele muzician Gavriil Musicescu. Corul academic Gavriil Musicescu, înfiinţat în 1953, este unul dintre primele ansambluri corale de filarmonică din România. Continuitatea tradiţiei corale s-a menţinut la Iaşi prin corurile bisericeşti, între care cele mai valoroase au fost Corul mitropolitan şi cel al Bisericii „Sfântul Spiridon“, uneori reunite sub bagheta ilustrului Antonin Ciolan. (S. DASCĂLU)