În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Corifeii Apostolilor, sărbătoriți la Catedrala Patriarhală
Biserica Ortodoxă a sărbătorit ieri, 29 iunie, pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, corifeii Apostolilor. Întru cinstea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, aproape 500.000 de români şi numeroase locaşuri de cult din întreaga ţară îi au ocrotitori. De ziua lor, la Catedrala Patriarhală slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat că prăznuirea celor doi corifei ai Apostolilor este datorată împreună-martirizării în ziua de 29 iunie a anului 67, de către împăratul Nero, la Roma, pentru faptul că amândoi au mărturisit credinţa în dumnezeirea Domnului Iisus Hristos şi au propovăduit Evanghelia iubirii dumnezeieşti.
Sfântul Apostol Petru a fost un simplu pescar, numit mai înainte de chemarea sa la apostolie Simon, iar apoi Petru, care înseamnă „piatră”. „Mărturisirea de credinţă a Sfântului Petru că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu Celui Viu s-a numit piatra mărturisirii”, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, „iar pentru faptul că el mărturiseşte această credinţă, care este piatra de temelie a Bisericii, el este numit Petros sau Chefa în limba ebraică”.
Sfântul Apostol Petru, deşi s-a lepădat de Mântuitorul Iisus Hristos înainte de Sfintele Sale Pătimiri, a propovăduit cu curaj Evanghelia iubirii Mântuitorului Iisus Hristos, după primirea Duhului Sfânt, în diferite părţi ale Ţării Sfinte, în Pont, Capadocia, Bitinia, Galatia, rămânând de la el două scrisori sau epistole soborniceşti şi opt cuvântări.
Sfântul Apostol Pavel, numit la început Saul, iar după convertire Pavel, era învăţător al Legii sau rabin şi avea titlul de cetăţean roman. Prin lucrarea harului Duhului Sfânt, Sfântul Apostol Pavel s-a convertit, s-a pocăit şi a devenit din prigonitor al Bisericii cel mai mare misonar al Bisericii din toate timpurile. El a folosit toate cunoştinţele sale biblice, propovăduind timp de trei decenii în Asia Mică şi unele părţi ale Europei marea taină a creştinătăţii că Iisus Hristos este Mesia Cel aşteptat.
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel - a mai reliefat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel -, deşi sunt diferiţi ca pregătire intelectuală, au multe daruri în comun, precum mărturisirea dumnezeirii Mântuitorului Iisus Hristos şi dragostea jertfelnică pentru Domnul Hristos, dovedită prin suferirea morţii martirice, Sfântul Apostol Petru prin crucificarea cu capul în jos, iar Sfântul Apostol Pavel prin decapitare, deoarece a fost cetăţean roman.
Un alt dar comun al celor doi mari Apostoli, a mai subliniat Patriarhul României, a fost iubirea deosebită faţă de Biserică şi grija pentru comunităţile sau Bisericile creştine înfiinţate prin aşezarea de episcopi care să continue lucrarea lor apostolică. „Ei se luptă pentru unitatea şi adevărul Bisericii şi îndură o mulţime de suferinţe, bătăi, persecuţii, închisoare, umilinţă, foamete, primejdii de tot felul pentru a răspândi în lume Biserica lui Hristos prin propovăduirea Evangheliei iubirii veşnice a lui Dumnezeu pentru oameni. Sfântul Apostol Pavel zice: «Cine ne va despărţi pe noi de dragostea lui Hristos? Nici moartea, nici viaţa, nici îngerii, nici stăpânirile» (Rom. 8, 35, 38), adică nici o putere nu ne va despărţi pe noi de Hristos, căci, deşi murim în fiecare zi, suntem mai mult decât biruitori prin Iisus Hristos”, a evidenţiat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a îndemnat credincioşii să se roage Mântuitorului Iisus Hristos ca, pentru mijlocirile celor doi mari Sfinţi Apostoli, să se învrednicească de bucuria mărturisirii şi propovăduirii Evangheliei iubirii mântuitoare a Domnului Hristos şi a adresat urări celor care poartă numele Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.