La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Corul Facultăţii „Andrei Şaguna“, la Dublin
Corul Facultăţii de Teologie "Andrei Şaguna" din Sibiu, condus de pr. lect. dr. Sorin Dobre, s-a aflat, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu al Ardealului, pentru cinci zile în capitala Irlandei, Dublin, pentru mai multe spectacole. Cea mai importantă suită de melodii care au fost cântate în principalul concert a fost compusă de irlandezul Shaun Devay, fiind melodii în care muzica românească se îmbină armonios cu muzica irlandeză.
În prima zi în capitală, corul a fost primit de ambasadorul României în Irlanda, Excelenţa Sa Iulian Buga. Concertul din Dublin a contribuit la o şi mai mare cunoaştere şi apropiere culturală şi spirituală între poporul irlandez şi român deoarece anul acesta s-au sărbătorit 20 de ani de relaţii diplomatice româno-irlandeze, precum şi Ziua Naţională a României. Ambasadorul României în Irlanda, Excelenţa Sa Iulian Buga, a declarat cu această ocazie: "Este minunat! Cântaţi superb! Ceea ce faceţi voi acum în Irlanda este mult mai însemnat decât ceea ce fac eu zi de zi. Vă mulţumesc din suflet". Vocile din Cimitirul Vesel Sâmbătă, 27 noiembrie 2010, în cea mai mare catedrală din Irlanda, ridicată în anul 1190 - "St. Patrick" din Dublin -, a avut loc concertul "Muzica lui Shaun Davey - O călătorie românească", la care au participat peste 160 de muzicieni şi peste 1.000 de ascultători. Concertul ce a avut loc la Dublin este o producţie a Televiziunii Naţionale Irlandeze cu sprijinul Culture Ireland, al Institutului Cultural Român (ICR), Fundaţiei Culturale Irlanda-România şi se află sub înaltul patronaj al Ambasadei Irlandei în România şi Ambasadei României în Irlanda. Cu ocazia acestui spectacol a fost lansat şi CD-ul "Vocile din Cimitirul Vesel", fiind realizat de renumita companie Tara, Music Company Ltd., Dublin, Ireland. Compozitorul irlandez Shaun Davey a creat o suită muzicală, având ca texte epitafurile realizate de Stan Ioan Pătraş din Cimitirul Vesel din Săpânţa. Creaţia a fost interpretată de muzicieni din Irlanda şi România, pentru prima dată acum doi ani, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Apoi, anul trecut, un irlandez - Peter Hurley - a creat un întreg festival la Săpânţa, pornind de la opera lui Shaun Davey: "Drumul lung spre Cimitirul Vesel". Corul a dat răspunsurile duminică şi la Sfânta Liturghie oficiată în Biserica românească "Înălţarea Sfintei Cruci", şi la slujba de Te Deum cu prilejul Zilei Naţionale. Apoi, Corul bărbătesc a dat un concert de colinde care i-a sensibilizat până la lacrimi pe credincioşii prezenţi. Primiţi de Preşedinţia Irlandei Luni dimineaţa, corul din Sibiu, compozitorul Shaun Davey, ambasadorul României în Irlanda şi câţiva invitaţi speciali au fost primiţi cu multă căldură de preşedintele Irlandei, Mary McAleese, la reşedinţa prezidenţială. Aici, corul a interpretat câteva colinde româneşti, după care au fost felicitaţi de preşedintele Irlandei, care a afirmat că "este o bucurie şi o onoare pentru mine pentru că aţi poposit în Irlanda. Vă felicit pentru spectacol şi pentru minunatele colinde. Vă mulţumesc!" Participarea extraordinară a Corului bărbătesc al Facultăţii de Teologie din Sibiu alături de artişti de marcă ai Irlandei demonstrează simbioza perfectă a două culturi şi tradiţii.